Уто. јул 16th, 2024

Dvadeset tri godine nakon što je igra Alien Resurrection objavljena za PlayStation 1, otkrivena je tajna koja je ostala skrivena čak i od samog Sonyja. Ova igra, koja je postala kultna među ljubiteljima konzola, poseduje neobičnu mogućnost koja omogućava pokretanje piratskih kopija igara.

Alien Resurrection je jedini naslov za koji znamo da je bio u prodaji, a koji je softverski omogućavao pokretanje piratskih kopija igara na PlayStation 1 konzoli. Ova tajna je ostala skrivena sve do sada, uprkos detaljnom procesu ispitivanja kroz koji svaka nova igra mora proći pre nego što bude objavljena na platformi.

Otkriće ove tajne donosi novo svetlo na rane dane piraterije na PlayStation 1 konzoli. Prva softverska metoda za pokretanje piratskih naslova, TonyHax, otkrivena je tek 2021. godine, odnosno 27 godina nakon lansiranja PlayStation 1 konzole. Entuzijasti su otkrili da se u fajlovima snimljenog progresa drugog i trećeg izdanja Tony Hawk’s Pro Skater igara nalazi propust koji dozvoljava pokretanje namenskog koda kojim je bilo moguće probiti zaštitu.

Često postavljana pitanja (FAQ)

1. Šta je PlayStation 1?
PlayStation 1 je prva konzola za video igre koju je proizveo Sony. Lansirana je 1994. godine.

2. Šta je Alien Resurrection?
Alien Resurrection je video igra koja je objavljena za PlayStation 1. Igra je zasnovana na istoimenom filmu iz 1997. godine.

3. Šta je piratska kopija igre?
Piratska kopija igre je nelegalno kopirana verzija originalne igre. Ove kopije se obično distribuiraju bez dozvole autora ili izdavača igre.

4. Šta je TonyHax?
TonyHax je softverska metoda koja omogućava pokretanje piratskih kopija igara na PlayStation 1 konzoli. Otkrivena je 2021. godine.

Pojašnjenje termina

Konzola – Uređaj za igranje video igara. PlayStation 1 je primer konzole.

Piraterija – Nelegalno kopiranje i distribucija softvera, uključujući video igre.

Softverska metoda – Tehnika ili alat koji koristi softver za postizanje određenog cilja. U ovom kontekstu, softverska metoda se odnosi na tehniku koja omogućava pokretanje piratskih kopija igara na konzoli.

Namenski kod – Programski kod koji je napisan sa specifičnom svrhom. U ovom slučaju, namenski kod se koristi za probijanje zaštite konzole i pokretanje piratskih kopija igara.

Propust – Greška ili nedostatak u softveru koji može biti iskorišćen za postizanje nečega što inače ne bi bilo moguće. U ovom kontekstu, propust u igri Tony Hawk’s Pro Skater omogućava pokretanje namenskog koda1.