Пон. јул 15th, 2024

Kada se osvrnemo na istoriju video igara, ne možemo a da ne spomenemo revolucionarni uređaj koji je promenio industriju – Sony PlayStation 1. Ovaj kultni uređaj, poznat i kao PS1, obeležava 28 godina od kada je prvi put ušao u domove ljubitelja video igara širom sveta. Lansiran u Japanu 3. decembra 1994. godine, PlayStation 1 je brzo stekao globalnu popularnost, postavši sinonim za kućnu zabavu i otvorivši vrata novim generacijama igara i igrača.

PlayStation 1 je bio pionir u korišćenju CD-ROM-a kao medija za igre, što je omogućilo veći kapacitet za podatke i bolju grafiku u odnosu na tadašnje konzole koje su koristile kartridže. Osim toga, PS1 je bio dom za mnoge inovativne igre koje su postale legendarne, kao što su „Final Fantasy VII“, „Metal Gear Solid“ i „Resident Evil“. Ove igre nisu samo definisale žanrove, već su postavile standarde koji se i danas koriste u dizajniranju igara.

Danas, PS1 nije samo deo istorije igara, već i kulturološki fenomen koji je uticao na generacije igrača. Njegov uticaj se oseća i u modernim konzolama koje nastavljaju da razvijaju ideje i tehnologije koje je PS1 prvi put predstavio. Dok proslavljamo 28 godina od njegovog izlaska, sećamo se kako je PlayStation 1 bio više od konzole – bio je vrata u nove svetove i nezaboravne avanture.

Često Postavljana Pitanja (FAQ)

 1. Kada je PS1 zvanično lansiran?
  • PlayStation 1 je lansiran 3. decembra 1994. godine u Japanu.
 2. Koje su bile neke od najpopularnijih igara na PS1?
  • Neki od naslova koji su obeležili PS1 su „Final Fantasy VII“, „Metal Gear Solid“ i „Resident Evil“.
 3. Koja je bila inovacija koju je PS1 uveo u industriju video igara?
  • PS1 je bio jedan od prvih koji je koristio CD-ROM kao medij za igre, što je omogućilo veće kapacitete za skladištenje podataka i bolju grafiku.

Objasnjenje Termina

 • CD-ROM: Skraćenica za Compact Disc Read-Only Memory, tip optičkog diska koji se koristi za skladištenje podataka.
 • Konzola: Elektronski uređaj dizajniran za igranje video igara.
 • Grafika: Vizuelni aspekti video igre, uključujući dizajn likova, okruženja i vizuelne efekte.