Уто. јул 16th, 2024

Qualcomm je najavio da radi na olakšavanju procesa ažuriranja Android operativnog sistema za OEM proizvođače. Chris Patrick, viši potpredsednik i generalni menadžer za mobilne uređaje u Qualcommu, otkrio je da kompanija već nekoliko godina sarađuje sa Google-om i OEM proizvođačima kako bi optimizovala strukturu koda i smanjila probleme sa kojima se suočavaju proizvođači prilikom ažuriranja uređaja.

Patrick je naglasio da su ažuriranja Androida složen i skup proces za OEM proizvođače, posebno kada su u pitanju stariji čipsetovi. Qualcomm je prepoznao ovaj problem i uložio napore da promeni način na koji se ažuriranja implementiraju, što bi trebalo da olakša proizvođačima da održavaju svoje uređaje ažurnim.

Iako Qualcomm nije glavni uzrok problema sa ažuriranjima, kompanija veruje da će ove promene smanjiti prepreke i omogućiti brže i efikasnije ažuriranje uređaja. Očekuje se da će Qualcomm objaviti više detalja o ovim optimizacijama kasnije ove godine, najverovatnije na Snapdragon Summitu u oktobru.

Ove promene dolaze u trenutku kada su vodeći proizvođači, poput Samsunga i Google-a, počeli da nude duže periode podrške za svoje uređaje. Samsung je nedavno najavio da će pružati sedam godina ažuriranja za svoje najnovije Galaxy S24 serije, dok Google već nudi sličnu podršku za svoje Pixel uređaje.

Očekuje se da će Qualcommove inovacije dodatno unaprediti ekosistem Androida, omogućavajući korisnicima da duže uživaju u najnovijim funkcijama i sigurnosnim ažuriranjima.