Уто. јул 16th, 2024

Linux, popularni operativni sistem otvorenog koda, poznat je po svojoj stabilnosti i otpornosti na greške. Međutim, kao i svaki drugi operativni sistem, Linux nije imun na probleme. Kada se na Windows operativnom sistemu pojavi ozbiljna greška, korisnici se susreću sa poznatim „Plavim ekranom smrti“ (BSOD). Ali šta se dešava kada Linux naiđe na sličan problem?

U Linuxu, ekvivalent BSOD-u je pojava poznata kao „kernel panic“. Ovo se dešava kada kernel, srce operativnog sistema, naiđe na grešku koju ne može da ispravi. Kada se to dogodi, sistem prestaje da radi i prikazuje poruku o grešci1.

Međutim, Linux je nedavno dobio svoju verziju BSOD-a. Najnovije izdanje systemd-a za Linux sisteme dolazi sa systemd-bsod servisom koji može generisati poruku o grešci preko celog ekrana na Linux distribucijama34. Ova funkcija je još uvek eksperimentalna, ali systemd je ključni deo većine Linux distribucija, uključujući Ubuntu, Fedora, Debian i Red Hat, tako da je verovatno da ćemo videti ovu funkciju BSOD-a u mnogim Linux distribucijama tokom 2024. godine3.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Šta je „kernel panic“?

„Kernel panic“ je stanje u kojem operativni sistem ne može ispravno da se oporavi od greške. To je Linuxov ekvivalent Windows-ovom „Plavom ekranu smrti“.

Šta je systemd?

Systemd je sistem i servis menadžer za Linux operativne sisteme. On je dizajniran da pruži bolju kontrolu i upravljanje sistemskim procesima u poređenju sa tradicionalnim skriptama za inicijalizaciju.

Šta je BSOD?

BSOD, ili „Plavi ekran smrti“, je ekran koji se prikazuje na Windows operativnim sistemima kada se dogodi ozbiljna greška iz koje sistem ne može da se oporavi.

Pojašnjenje korišćenih termina

Kernel – Srce operativnog sistema koje upravlja svim osnovnim funkcijama, uključujući upravljanje memorijom, procesima i perifernim uređajima.

Systemd – Sistem i servis menadžer za Linux operativne sisteme koji pruža bolju kontrolu i upravljanje sistemskim procesima.

BSOD (Blue Screen of Death) – Ekran koji se prikazuje na Windows operativnim sistemima kada se dogodi ozbiljna greška iz koje sistem ne može da se oporavi.