Пон. јул 15th, 2024

5G, ili petu generaciju mobilnih mreža, se očekuje da će doneti značajne promene u načinu na koji koristimo internet. Ova tehnologija obećava brže brzine prenosa podataka, niže latencije i veću kapacitet mreže u poređenju sa trenutnom 4G LTE tehnologijom5.

5G u Srbiji

U Srbiji, 5G tehnologija još uvek nije dostupna, ali se očekuje da će se to promeniti u bliskoj budućnosti. Javna debata o uslovima za dodelu licenci za 5G usluge će se održati u Srbiji od sledećeg ponedeljka, 18. septembra1. Telekom Srbija planira da sledeće godine pokrene 5G mrežu u Srbiji, a očekuje se da će se to dogoditi do kraja sledeće godine2.

5G vs LTE

Iako je 4G LTE tehnologija omogućila brže brzine prenosa podataka u poređenju sa prethodnim generacijama, 5G tehnologija obećava još veće brzine i niže latencije. Standardni 5G koristi spektar niskih frekvencija da bi proširio pokrivenost i poboljšao pouzdanost, ali pruža brzine koje su samo malo brže od 4G LTE5.

Budućnost 5G u Srbiji

5G tehnologija će omogućiti Srbiji da poboljša efikasnost svojih operacija, optimizuje troškove i poboljša iskustvo korisnika u narednim godinama. Ova tehnologija će takođe pomoći u transformaciji ekonomije i društva Srbije u skladu sa prioritetima navedenim u Digitalnoj agendi zemlje2.

Često postavljana pitanja

Šta je 5G?
5G je petu generaciju mobilnih mreža koja obećava brže brzine prenosa podataka, niže latencije i veću kapacitet mreže u poređenju sa trenutnom 4G LTE tehnologijom.

Kada će 5G biti dostupan u Srbiji?
Javna debata o uslovima za dodelu licenci za 5G usluge će se održati u Srbiji od sledećeg ponedeljka, 18. septembra. Telekom Srbija planira da sledeće godine pokrene 5G mrežu u Srbiji, a očekuje se da će se to dogoditi do kraja sledeće godine.

Koje su prednosti 5G u odnosu na 4G LTE?
5G tehnologija obećava brže brzine prenosa podataka, niže latencije i veću kapacitet mreže u poređenju sa 4G LTE. Ovo će omogućiti veću efikasnost, optimizaciju troškova i poboljšanje iskustva korisnika.

Pojmovi

5G: Petu generaciju mobilnih mreža koja obećava brže brzine prenosa podataka, niže latencije i veću kapacitet mreže u poređenju sa trenutnom 4G LTE tehnologijom.

4G LTE: Četvrtu generaciju mobilnih mreža koja omogućava brže brzine prenosa podataka u poređenju sa prethodnim generacijama.

Latencija: Vreme koje je potrebno podacima da putuju od izvora do odredišta.

Kapacitet mreže: Maksimalna količina podataka koja može da prođe kroz mrežu u određenom vremenskom periodu.