Пон. јул 15th, 2024

Svet tehnologije je uvek u pokretu, a jedan od najvećih igrača na tom polju, Microsoft, ne pokazuje znake usporavanja. Prema najnovijim informacijama, Windows 12, sledeća iteracija njihovog popularnog operativnog sistema, biće lansirana u junu 2024. godine.

Ova vest dolazi iz Tajvana, gde su izvršni direktori kompanija Acer i Quanta Computers, Čen Junšeng i Lin Baili, izneli svoja očekivanja o budućnosti veštačke inteligencije (AI) u računarstvu. Prema Bailiju, „AI računari će biti lansirani jedni za drugim nakon što Microsoft predstavi svoju sledeću verziju Windows-a“. Ovo ukazuje na to da će Windows 12 biti snažno usmeren na tehnologiju veštačke inteligencije.

Iako su glasine o Windows 12 kružile već neko vreme, ovo je prvi put da imamo konkretan datum lansiranja. Očekuje se da će ovaj novi operativni sistem doneti brojne inovacije i poboljšanja, posebno u oblasti veštačke inteligencije.

Često postavljana pitanja (FAQ)

1. Kada će biti lansiran Windows 12?
Windows 12 će biti lansiran u junu 2024. godine.

2. Šta je veštačka inteligencija (AI)?
Veštačka inteligencija je oblast računarstva koja se bavi stvaranjem i primenom algoritama koji omogućavaju mašinama da simuliraju ljudsku inteligenciju.

3. Kako će Windows 12 koristiti veštačku inteligenciju?
Iako još uvek nemamo konkretne detalje, izjave izvršnih direktora Acer i Quanta Computers ukazuju na to da će Windows 12 biti snažno usmeren na tehnologiju veštačke inteligencije.

Pojašnjenje termina

Operativni sistem: Softver koji upravlja hardverom računara i omogućava korisnicima da pokreću aplikacije.

Veštačka inteligencija (AI): Tehnologija koja omogućava računarima da simuliraju ljudsku inteligenciju, uključujući učenje, razumevanje jezika, prepoznavanje oblika, problematiku rešavanja i logičko zaključivanje.

Lansiranje: Proces puštanja proizvoda na tržište. U kontekstu softvera, to obično uključuje objavljivanje finalne verzije proizvoda za javnost.