Пон. јул 15th, 2024

Apple, poznati tehnološki gigant, navodno je obustavio razvoj svog 5G modema, prema informacijama koje dolaze iz više izvora. Ovaj potez dolazi kao rezultat brojnih tehničkih problema sa kojima se kompanija suočila tokom razvoja proizvoda, što je dovelo do toga da višegodišnje investicije u ovaj projekat praktično propadaju.

Ranije su kružile glasine da je Apple 5G modem u ranom razvoju i da je kompanija angažovala na hiljade istraživača za ovaj projekat. Međutim, uprkos ovim naporima, čini se da je projekat godinama zaostajao za tehnologijom koju nudi Qualcomm, što je verovatno jedan od razloga za ovu odluku.

Apple je razvijao svoj 5G modem sa ciljem da smanji svoju zavisnost od kompanije Qualcomm. Planirano je da se ovaj modem predstavi zajedno sa novom verzijom iPhone SE telefona. Međutim, izgleda da će Appleovi telefoni i dalje koristiti Qualcommove čipove.

Iako Apple nije potvrdio ovu odluku, informacije dolaze od nekoliko pouzdanih izvora, uključujući korejski blog Naver i poznatog tehnološkog insajdera @Tech_Reve.

Često postavljana pitanja (FAQ)

 1. Šta je 5G modem?
  5G modem je uređaj koji omogućava uređajima, poput pametnih telefona, da se povežu sa 5G mrežom. Ova mreža nudi brže brzine prenosa podataka i manje latencije u odnosu na prethodne generacije mreža.
 2. Zašto je Apple želeo da razvije svoj 5G modem?
  Apple je želeo da razvije svoj 5G modem kako bi smanjio svoju zavisnost od kompanije Qualcomm, koja trenutno proizvodi 5G modeme za Appleove proizvode.
 3. Zašto je Apple obustavio razvoj svog 5G modema?
  Apple je navodno obustavio razvoj svog 5G modema zbog brojnih tehničkih problema sa kojima se suočila tokom razvoja proizvoda. Osim toga, projekat je navodno godinama zaostajao za tehnologijom koju nudi Qualcomm.

Objašnjenje termina

 • 5G: Peta generacija tehnologije mobilnih mreža koja nudi brže brzine prenosa podataka i manje latencije u odnosu na prethodne generacije.
 • Modem: Uređaj koji omogućava uređajima da se povežu sa mrežom.
 • Qualcomm: Američka kompanija koja proizvodi čipove za mobilne uređaje, uključujući 5G modeme.
 • iPhone SE: Model pametnog telefona koji proizvodi Apple.
 • Tehnički problemi: Problemi koji se javljaju tokom razvoja proizvoda, često vezani za dizajn, proizvodnju ili funkcionalnost proizvoda.