Уто. јул 16th, 2024

U poslednjoj deceniji, video igre su bile neosporni lideri zabavnog tržišta u Velikoj Britaniji. Međutim, 2023. godina donela je značajnu promenu. Prema najnovijim podacima koje je objavilo trgovinsko telo ERA, koje predstavlja video, muzičke i igračke prodavce u Velikoj Britaniji, video sadržaj je sada preuzeo primat kao najveći zabavni medij u zemlji1.

Iako je industrija video igara nastavila da raste, sa godišnjim povećanjem od 2,9% i ukupnim prihodom od 4,74 milijarde funti u 2023. godini, video industrija je doživela eksplozivan rast od 10%, dostigavši prihod od 4,9 milijardi funti1. Ovaj značajan skok pripisuje se usponu servisa pretplate poput Netflixa, Disney Plusa i Apple TV-a, koji čine 89% tržišta videa1.

Ovo je prvi put od 2012. godine da video igre nisu na vrhu liste najvećih zabavnih medija po prihodima. Ostaje da se vidi da li će se ovaj trend nastaviti u narednim godinama ili će video igre ponovo preuzeti vodeću poziciju1.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Šta je ERA?
ERA je trgovinsko telo koje predstavlja video, muzičke i igračke prodavce u Velikoj Britaniji.

Koje su najpopularnije platforme za video sadržaj u Velikoj Britaniji?
Najpopularnije platforme za video sadržaj u Velikoj Britaniji su servisi pretplate poput Netflixa, Disney Plusa i Apple TV-a.

Koliko je video industrija zaradila u 2023. godini?
Video industrija je u 2023. godini zaradila 4,9 milijardi funti.

Koliko je industrija video igara zaradila u 2023. godini?
Industrija video igara je u 2023. godini zaradila 4,74 milijarde funti.

Pojašnjenje termina

ERA – Trgovinsko telo koje predstavlja video, muzičke i igračke prodavce u Velikoj Britaniji.

Servisi pretplate – Servisi koji omogućavaju korisnicima da pristupe sadržaju (kao što su filmovi, TV emisije, muzika, video igre itd.) plaćanjem mesečne ili godišnje pretplate. Primeri ovih servisa uključuju Netflix, Disney Plus i Apple TV.

Video igre – Elektronske igre koje koriste interfejs za interakciju sa korisnikom i generišu vizuelni povratne informacije na uređaju za prikaz dve ili više dimenzija.