Уто. јул 16th, 2024

Industrija video igara u Velikoj Britaniji je jedna od najjačih na svetu. Sa tržištem vrednim 5,7 milijardi funti (7,6 milijardi dolara) u 2018. godini, ova industrija je doživela rast od 10% u odnosu na prethodnu godinu1. Video igre su postale neodvojivi deo britanske kulture i društva, sa igrama koje se igraju u 7 od 10 domaćinstava4.

Rast i razvoj industrije

Industrija video igara u Velikoj Britaniji zapošljava oko 20,000 ljudi1. Ova industrija je doživela značajan rast u poslednjih nekoliko decenija, sa sve većim brojem studija za razvoj igara i sve većim brojem igrača. U 2009. godini, profiti britanske industrije video igara premašili su one iz filmske industrije1.

Uticaj na ekonomiju

Video igre su jedan od najvrednijih oblika zabave u Velikoj Britaniji, čineći 42,1% ukupnih prihoda od zabave u 2022. godini4. Prodaja igara je porasla za 2,3% na 4,664.4 miliona funti u poređenju sa 2021. godinom4.

Globalni uticaj

Velika Britanija je dom za neke od najuspešnijih franšiza video igara na svetu, uključujući Grand Theft Auto, Batman, Lego, RuneScape i Sniper Elite4. Ove igre su ne samo popularne u Velikoj Britaniji, već su stekle globalnu popularnost i priznanje.

Često postavljana pitanja

1. Koliko ljudi radi u industriji video igara u Velikoj Britaniji?

Industrija video igara u Velikoj Britaniji zapošljava oko 20,000 ljudi1.

2. Koliko je vredno tržište video igara u Velikoj Britaniji?

Tržište video igara u Velikoj Britaniji vredelo je 5,7 milijardi funti (7,6 milijardi dolara) u 2018. godini1.

3. Koje su neke od najpoznatijih video igara koje dolaze iz Velike Britanije?

Neki od najpoznatijih naslova koji dolaze iz Velike Britanije uključuju Grand Theft Auto, Batman, Lego, RuneScape i Sniper Elite4.

Pojašnjenje termina

Video igra: Interaktivni digitalni medij koji korisnici igraju koristeći kontrolere i prateći vizuelne izlaze na ekranu.

Industrija video igara: Sektor koji obuhvata razvoj, marketing, prodaju i distribuciju video igara.

Razvojni studio: Kompanija koja se bavi kreiranjem video igara.

Franšiza: Serija video igara koje su sve povezane istim univerzumom ili likovima.