Пон. јул 15th, 2024

NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti, najnovija grafička kartica na tržištu, već je dostupna u Srbiji, iako je njeno zvanično lansiranje planirano za prvu nedelju januara. Ova kartica se prodaje po ceni od oko 1400 američkih dolara, što je znatno više od preporučene maloprodajne cene (MSRP) koja je 599 dolara5.

Grafička kartica koja je izlistana od strane ovog srpskog prodavca je Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti Gaming varijanta koja dolazi sa trostrukim slotom i trostrukim rešenjem za ventilatore. Ova kartica ima cenu od 172229 RSD, što uključuje PDV i konvertuje se na oko 1550 američkih dolara4. Prodavac takođe nudi malu popust od 10% korisnicima koji plaćaju gotovinom, a cena pada na 1400 američkih dolara4.

Ova visoka cena je rezultat duopola na tržištu tehnologije u Srbiji, kao i pohlepnih trgovaca i carine koja nameće velike dažbine i poreze na tehnološke proizvode4.

Često postavljana pitanja (FAQ)

1. Šta je NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti?
NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti je grafička kartica koja je deo najnovije generacije NVIDIA grafičkih kartica. Ova kartica je dizajnirana da pruži vrhunske performanse u video igrama i drugim grafički intenzivnim aplikacijama.

2. Zašto je cena RTX 4070 Ti u Srbiji toliko visoka?
Visoka cena RTX 4070 Ti u Srbiji je rezultat duopola na tržištu tehnologije, kao i pohlepnih trgovaca i carine koja nameće velike dažbine i poreze na tehnološke proizvode.

3. Da li je vredno kupiti RTX 4070 Ti u Srbiji po ovoj ceni?
Odgovor na ovo pitanje zavisi od individualnih potreba i budžeta svakog kupca. Ako vam je potrebna vrhunska grafička kartica i spremni ste da platite premium cenu, RTX 4070 Ti može biti dobra opcija. Međutim, ako tražite najbolju vrednost za novac, možda ćete želeti da razmotrite druge opcije.

Pojašnjenje termina

Grafička kartica: Deo računarskog hardvera koji generiše slike koje se prikazuju na monitoru. Grafičke kartice su posebno važne za video igre i druge aplikacije koje zahtevaju veliku količinu grafičke obrade.

Duopol: Tržišna struktura u kojoj dva prodavca dominiraju tržištem. U duopolu, dva prodavca imaju značajan uticaj na cenu i druge tržišne uslove.

PDV (Porez na dodatu vrednost): Porez na potrošnju koji se naplaćuje na dodatu vrednost proizvoda ili usluge na svakoj tački prodaje.

MSRP (Preporučena maloprodajna cena): Cena koju proizvođač proizvoda preporučuje maloprodajnim prodavcima da naplate za proizvod.