Пон. јул 15th, 2024

Keychron, poznati proizvođač mehaničkih tastatura, nedavno je predstavio svoj najnoviji model – Keychron Q1 HE. Ova tastatura se izdvaja od ostalih na tržištu zahvaljujući upotrebi magnetnih analognih prekidača sa Hall efektom.

Novi pristup dizajnu tastature

Keychron Q1 HE je prva tastatura ovog proizvođača koja koristi prekidače sa Hall efektom. Ovi prekidači su značajni jer su analogni, što znači da mogu da detektuju razliku između blagog i potpunog pritiska na svaki taster. Ova funkcionalnost omogućava korisnicima da prilagode koliko daleko žele da pritisnu svaki taster, pružajući im veću kontrolu i preciznost pri kucanju.

Cena i dostupnost

Potpuno sastavljen model Keychron Q1 HE košta 214 dolara ako se kupi kao deo Kickstarter kampanje. Takođe, dostupan je i model bez prekidača ili tastera za 194 dolara.

Često postavljana pitanja

1. Šta je Hall efekt?

Hall efekt je pojava koja se javlja kada se provodnik kroz koji prolazi struja nalazi u magnetnom polju. Ovaj efekat se koristi u prekidačima Keychron Q1 HE tastature da bi se detektovao pritisak na taster.

2. Šta znači da su prekidači analogni?

Analogna tehnologija omogućava kontinuirano merenje, za razliku od digitalne koja meri u diskretnim koracima. U kontekstu tastature, to znači da prekidači mogu da detektuju različite nivoe pritiska na taster, a ne samo da li je taster pritisnut ili nije.

3. Gde mogu da kupim Keychron Q1 HE tastaturu?

Tastaturu možete kupiti kao deo Kickstarter kampanje. Takođe, možete je kupiti direktno od proizvođača na njihovom sajtu.

Pojašnjenje termina

Hall efekt – Pojava koja se javlja kada se provodnik kroz koji prolazi struja nalazi u magnetnom polju. Ime je dobio po američkom fizičaru Edwinu Hallu koji ga je otkrio 1879. godine.

Analogna tehnologija – Tehnologija koja omogućava kontinuirano merenje. U kontekstu tastature, to znači da prekidači mogu da detektuju različite nivoe pritiska na taster.

Kickstarter – Platforma za grupno finansiranje koja omogućava pojedincima da podrže projekte u različitim fazama razvoja. Projekti se finansiraju kroz donacije korisnika, a u zamenu za podršku, korisnici često dobijaju proizvode ili usluge po nižim cenama1.