Пон. јул 15th, 2024

Japanska kompanija Hori najavila je lansiranje novog bežičnog kontrolera za Steam, nazvanog Wireless Horipad. Ovaj kontroler je zvanično licenciran za upotrebu na PC-ju i Steam Deck-u, i predstavlja prvi zvanični kontroler za Steam nakon što je Valve prekinuo proizvodnju svog Steam Kontrolera pre skoro pet godina.

Wireless Horipad za Steam je dizajniran sa fokusom na PC korisnike, a njegov izgled podseća na meni dugmad Steam Deck-a. Kontroler poseduje senzore na palicama koji omogućavaju žiroskopske kontrole, Bluetooth i USB-C povezivanje, kao i široke mogućnosti prilagođavanja putem Hori softvera. Iako ima sličnosti sa Steam Deck-om, nedostaju mu vibracije, četiri zadnja dugmeta i prepoznatljive trackpad-ove.

Ovaj kontroler će biti dostupan u Japanu od 31. oktobra po ceni od 7,890 jena (oko 50 dolara), u četiri boje: crnoj, beloj, neon žutoj i ljubičastoj. Još uvek nije poznato kada će biti dostupan na drugim tržištima. Wireless Horipad se razlikuje od svog prethodnika, žičanog Horipad Pro za Xbox konzole, po tome što nudi bežičnu funkcionalnost putem Bluetooth-a i četiri programabilna dugmeta, od kojih su dva smeštena na zadnjoj strani, a preostala dva ispred D-pad-a na desnoj palici.

Povratak Valve-a na tržište gamepad-ova sa Wireless Horipad-om za Steam, prilagođenim za korišćenje sa dock-ovanim Steam Deck-om, dugo se iščekivao. Odluka da se lansiranje započne u Japanu odražava rastući interes za PC igranje u ovoj zemlji, posebno za prenosive uređaje. Ovaj potez takođe naglašava Valve-ovu saradnju sa različitim kompanijama za distribuciju Steam Deck-a u Japanu, što dodatno potvrđuje značaj ovog regiona u industriji igara.