Пон. јул 15th, 2024

Galaxy S25 Ultra, Samsungov premijum telefon za 2025. godinu, mogao bi doneti revolucionarne promene u svetu mobilne fotografije. Prema informacijama koje su procurele, ovaj model bi mogao biti opremljen novim 1-inčnim ISOCELL senzorom slike od 200MP, što bi predstavljalo značajan napredak u odnosu na prethodne modele1.

Novi ISOCELL senzor slike

ISOCELL senzor slike koji Samsung razvija za Galaxy S25 Ultra imaće veličinu 1 inča sa pikselima od 0.8µm, dual-pixel autofokusom i in-senzorskim crop zumom. Ovaj senzor bi mogao doneti značajno poboljšanje u kvalitetu slike, posebno u uslovima slabog osvetljenja1.

Promena senzora u Galaxy S25 i Galaxy S25 Plus modelima

Za razliku od prethodnih modela, Galaxy S25 i Galaxy S25 Plus neće koristiti Samsungov GN3 senzor, koji je bio primarni senzor kamere na Galaxy S23 i Galaxy S23+ modelima. Umesto toga, očekuje se da će ovi modeli koristiti Sony senzore slike, koji su izuzetno cenjeni u industriji1.

Rani datum izlaska

Prema nagađanjima, Galaxy S24 serija biće predstavljena 17. januara 2024. godine, što je 18 dana ranije u odnosu na Galaxy S23 liniju koja je puštena u prodaju 17. februara 2023. godine. Ovo bi omogućilo Samsungu da se sa svojim najkonkurentnijim telefonima suprotstavi najnovijim modelima iPhone-a ranije nego obično1.

Često postavljana pitanja (FAQ)

1. Šta je ISOCELL senzor slike?

ISOCELL je tehnologija senzora slike koju je razvio Samsung. Ova tehnologija koristi fizičke barijere između piksela na senzoru da bi smanjila međupikselno mešanje boja, što rezultira jasnijim i oštrijim slikama.

2. Šta je GN3 senzor?

GN3 je model senzora slike koji je razvio Samsung. Ovaj 50MP senzor koristi se kao primarni senzor kamere na nekim modelima Samsungovih telefona.

3. Šta je dual-pixel autofokus?

Dual-pixel autofokus je tehnologija fokusiranja koja koristi svaki piksel na senzoru kamere za fokusiranje. Ovo omogućava brže i preciznije fokusiranje, posebno u uslovima slabog osvetljenja.

4. Šta je in-senzorski crop zum?

In-senzorski crop zum je tehnologija koja omogućava zumiranje slike direktno na senzoru kamere, bez gubitka kvaliteta slike. Ovo omogućava veću fleksibilnost prilikom zumiranja i smanjuje potrebu za optičkim zumom.

Pojmovi

ISOCELL senzor slike: Senzor slike razvijen od strane Samsunga koji koristi fizičke barijere između piksela na senzoru da bi smanjio međupikselno mešanje boja.

GN3 senzor: Model senzora slike koji je razvio Samsung. Ovaj 50MP senzor koristi se kao primarni senzor kamere na nekim modelima Samsungovih telefona.

Dual-pixel autofokus: Tehnologija fokusiranja koja koristi svaki piksel na senzoru kamere za fokusiranje.

In-senzorski crop zum: Tehnologija koja omogućava zumiranje slike direktno na senzoru kamere, bez gubitka kvaliteta slike.