Уто. јул 16th, 2024

Svake godine, nebo nam pruža spektakularne prikaze koji oduzimaju dah. U 2024. godini, očekuju nas neki posebno značajni događaji, uključujući meteorske kiše, pomračenje Sunca i bliski susreti sa nekoliko planeta.

Meteorske kiše

Godišnji vrhunac meteorskih kiša počinje krajem decembra i traje do početka januara. Prema NASA-i, u ovom periodu, ako je nebo vedro, može se videti desetine meteora svakog sata1.

Pomračenje Sunca

Jedan od najznačajnijih događaja u 2024. godini biće potpuno pomračenje Sunca koje će se dogoditi 8. aprila. Pomračenje će trajati manje od 10 minuta, ali će biti impresivan prizor. Astronomi upozoravaju da nikada nije bezbedno gledati direktno u Sunce bez specijalizovane zaštite za oči1.

Planetarni susreti

Tokom 2024. godine, nekoliko planeta će biti posebno blizu Zemlji. Saturn će biti vidljiv bez dvogleda ili teleskopa, a neki od njegovih 83 meseca će biti vidljivi posmatračima zvezda koji koriste teleskop1.

Zemlja će 20. septembra proći između Sunca i Neptuna, što će označiti najbližu udaljenost između ove dve planete. Ako je nebo vedro, Neptun će se pojaviti kao obična tačka na nebu, pa se preporučuje korišćenje teleskopa1.

Jupiter, peta planeta Sunčevog sistema, biće osvetljena Suncem i biće vidljiva celu noć. Korišćenje teleskopa ili dvogleda omogućava da vidite Jupiter1.

Merkur, prva planeta u našem Sunčevom sistemu, će sredinom januara dostići najveće izduženje od Sunca. Ovaj događaj će rezultirati odličnim pogledom na planetu, posebno neposredno pre izlaska sunca, kada se nalazi na najvišoj tački na nebu1.

Često postavljana pitanja

Šta je meteorska kiša?
Meteorska kiša je događaj u kojem veliki broj meteora ulazi u Zemljinu atmosferu u kratkom vremenskom periodu.

Kako se događa pomračenje Sunca?
Pomračenje Sunca se događa kada se Mesec nađe između Zemlje i Sunca, blokirajući Sunce i bacajući senku na određene delove Zemlje.

Šta znači kada je planeta „najbliža Zemlji“?
Kada kažemo da je planeta „najbliža Zemlji“, to znači da je u tom trenutku na najmanjoj udaljenosti od Zemlje u svojoj orbiti. Ovo ne znači da je planeta blizu u smislu da je možemo videti golim okom, ali može biti vidljivija kroz teleskop.

Rečnik termina

Meteorska kiša: Fenomen kada veliki broj meteora ulazi u Zemljinu atmosferu u kratkom vremenskom periodu.

Pomračenje Sunca: Događaj kada se Mesec nađe između Zemlje i Sunca, blokirajući Sunce i bacajući senku na određene delove Zemlje.

Planetarni susret: Događaj kada je planeta na najmanjoj udaljenosti od Zemlje u svojoj orbiti, što može rezultirati boljom vidljivošću planete sa Zemlje.