Пон. јул 15th, 2024

Huawei, kineski tehnološki gigant, sarađuje sa Srbijom na implementaciji sistema video nadzora u okviru projekta Safe City2. Ovaj projekat uključuje instalaciju hiljada sigurnosnih kamera sa softverom za prepoznavanje lica i registarskih tablica na 800 lokacija širom Beograda2. Iako je cilj poboljšanje javne bezbednosti, nevladina organizacija SHARE Foundation upozorava na potencijalne rizike po privatnost građana Srbije2.

Zašto je Huawei izabran za ovaj projekat?

Saradnja između Huawei-a i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije započela je nakon uspešnog testiranja kamera koje su pomogle u rešavanju slučaja ubistva5. U februaru 2017. godine, dve strane potpisale su Strateški partnerski sporazum5.

Kontroverze oko Huawei-a

Huawei je u poslednjih nekoliko godina optuživan za industrijsku i političku špijunažu u saradnji sa kineskim vlastima2. Zbog toga, neke zemlje su odlučile da izbace Huawei-ovu 5G tehnologiju iz svojih mreža5. Srbija je, uprkos ovim kontroverzama, odlučila da nastavi saradnju sa Huawei-em14.

Pitanja i odgovori

Da li je Huawei-ov sistem video nadzora u Srbiji legalan?

Trenutno ne postoji zakonski okvir za upotrebu tehnologije prepoznavanja lica i registarskih tablica u Srbiji5. Radna grupa sastavljena od predstavnika svih ministarstava i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti radi na izradi Nacionalne strategije za zaštitu podataka o ličnosti5. Očekuje se da će strategija biti usvojena do kraja godine, nakon čega će biti doneti zakoni o video nadzoru i biometrijskim podacima5.

Kako će se zaštititi privatnost građana Srbije?

SHARE Foundation ističe da građani Srbije imaju pravo da znaju kakva je oprema za nadzor kupljena i kako se njihovi lični podaci obrađuju2. Takođe, postavlja se pitanje kako će se tehnologija koristiti u zemlji sa autoritarnim tendencijama5. Huawei tvrdi da sve tehnologije treba razumno primenjivati u okviru zakona i propisa2.

Pojmovi

  • Safe City: Inicijativa kompanije Huawei koja se fokusira na prevenciju i otkrivanje kriminala kroz upotrebu naprednih tehnologija, uključujući video nadzor5.
  • Strateški partnerski sporazum: Ugovor između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Huawei-a koji definiše saradnju u oblasti video nadzora5.
  • Nacionalna strategija za zaštitu podataka o ličnosti: Dokument koji će definisati pravila i smernice za zaštitu privatnosti građana u Srbiji, uključujući i upotrebu tehnologija video nadzora i biometrijskih podataka5.