Уто. јул 16th, 2024

Novi Windows 11 24H2, koji se očekuje tokom druge polovine ove godine, mogao bi da postavi nove standarde kada je u pitanju potrebna sistemska memorija za operativne sisteme. Prema informacijama koje je preneo portal TrendForce, nova verzija Windowsa zahtevaće minimum 16GB sistemske memorije. Ova vest je izazvala veliku pažnju u IT svetu, ali Microsoft još uvek nije ni potvrdio ni demantovao ove navode.

Mnogi stručnjaci veruju da se ovaj zahtev odnosi na preporučenu, a ne minimalnu količinu memorije. Očekuje se da će Windows 11 24H2 biti optimizovan za rad na novoj generaciji AI PC računara, što bi moglo da objasni povećane zahteve za memorijom. Ključno unapređenje nove verzije biće fokus na sledeću generaciju AI radnog okruženja, što bi moglo da donese još napredniji Copilot asistent na bazi veštačke inteligencije.

Kada je Microsoft počeo da radi na Windows 11, susreo se sa brojnim negativnim reakcijama i kritikama zbog povećanih zahteva za memorijom. Međutim, očekuje se da će ova nova verzija doneti niz unapređenja koja će pomeriti nivo iskustva u radu sa operativnim sistemom.

Često postavljana pitanja (FAQ)

1. Koliko memorije će biti potrebno za novi Windows 11 24H2?
Prema informacijama koje je preneo portal TrendForce, nova verzija Windowsa zahtevaće minimum 16GB sistemske memorije.

2. Da li je Microsoft potvrdio ove zahteve za memorijom?
Microsoft još uvek nije ni potvrdio ni demantovao ove navode.

3. Zašto su povećani zahtevi za memorijom?
Veruje se da će Windows 11 24H2 biti optimizovan za rad na novoj generaciji AI PC računara, što bi moglo da objasni povećane zahteve za memorijom.

Pojašnjenje termina

Sistemska memorija: Ovo je memorija koju računar koristi za privremeno skladištenje podataka potrebnih za rad operativnog sistema i aplikacija. Često se naziva i RAM (Random Access Memory).

AI PC računari: Ovo su računari koji su optimizovani za rad sa veštačkom inteligencijom. Oni obično imaju snažnije procesore i više memorije kako bi mogli da obrade složene AI algoritme.

Copilot asistent: Ovo je alat na bazi veštačke inteligencije koji korisnicima pomaže u radu sa operativnim sistemom. Može obavljati različite zadatke, kao što su pretraga informacija, upravljanje aplikacijama i slanje poruka.