Уто. јул 16th, 2024

Windows 11 je najnoviji operativni sistem kompanije Microsoft, koji donosi brojne inovacije i poboljšanja u odnosu na prethodne verzije. Međutim, da biste iskoristili sve prednosti ovog sistema, važno je da vaš računar ima dovoljno memorije.

Zašto je memorija važna?

Memorija, ili prostor za skladištenje, je ključna za rad vašeg računara. Ona omogućava skladištenje podataka, instalaciju aplikacija i ažuriranje sistema. Bez dovoljno memorije, vaš računar može postati spor i neefikasan.

Koliko memorije je potrebno za Windows 11?

Količina memorije koja je potrebna za Windows 11 zavisi od brojnih faktora, uključujući vrstu i broj aplikacija koje planirate da instalirate, kao i veličinu ažuriranja sistema. Takođe, performanse računara mogu se poboljšati korišćenjem računara više klase sa većim kapacitetima.

Kako da proverim koliko memorije imam?

Da biste proverili koliko memorije imate, možete posetiti sekciju „Sistem“ u „Postavkama“ na vašem računaru. Tamo ćete naći informacije o ukupnoj količini memorije, kao i o tome koliko je trenutno slobodno.

FAQ

Šta je memorija?
Memorija je prostor na računaru gde se skladište podaci. Ona može biti u obliku hard diska, SSD-a ili flash memorije.

Šta je Windows 11?
Windows 11 je najnoviji operativni sistem kompanije Microsoft. On donosi brojne inovacije i poboljšanja u odnosu na prethodne verzije.

Kako da ažuriram svoj sistem na Windows 11?
Da biste ažurirali svoj sistem na Windows 11, potrebno je da posetite zvaničnu stranicu Microsofta i pratite uputstva za ažuriranje.

Kako da proverim da li je moj računar kompatibilan sa Windows 11?
Da biste proverili da li je vaš računar kompatibilan sa Windows 11, možete posetiti zvaničnu stranicu Microsofta i koristiti njihov alat za proveru kompatibilnosti.

Kako da oslobodim više memorije na svom računaru?
Da biste oslobodili više memorije na svom računaru, možete deinstalirati nepotrebne aplikacije, očistiti privremene fajlove i isprazniti korpu za smeće.

Rečnik termina

  • Operativni sistem: Softver koji upravlja hardverom i softverom na računaru.
  • Aplikacija: Program ili grupa programa dizajnirana za obavljanje određenih zadataka.
  • Ažuriranje sistema: Proces instaliranja najnovijih verzija softvera kako bi se poboljšale performanse i bezbednost računara.
  • Hard disk: Uređaj za skladištenje podataka koji koristi magnetne diskove za skladištenje i preuzimanje podataka.
  • SSD: Solid State Drive, uređaj za skladištenje podataka koji koristi flash memoriju za skladištenje i preuzimanje podataka.
  • Flash memorija: Tip memorije koji se može elektronski izbrisati i ponovo programirati.
  • Kompatibilnost: Sposobnost računara da efikasno radi sa određenim softverom ili hardverom.
  • OEM: Original Equipment Manufacturer, termin koji se koristi za opisivanje kompanije koja proizvodi komponente koje se koriste u proizvodima druge kompanije1.