Пон. јул 15th, 2024

Posle perioda stagnacije, tržište personalnih računara doživljava preporod zahvaljujući napretku u oblasti veštačke inteligencije. Analitičari predviđaju da će se prodaja računara u 2024. godini povećati za 8%, vođena potrebama potrošača da zamene zastarele uređaje iz doba pandemije novim modelima koji su opremljeni naprednim AI funkcijama.

Ovaj trend dolazi u trenutku kada Microsoft najavljuje prestanak podrške za operativni sistem Windows 10, koji će se desiti 14. oktobra 2025. godine. Ovaj potez bi mogao da utiče na odluku korisnika da ažuriraju svoje računare umesto da nastave sa korišćenjem zastarelih uređaja.

FAQ

Šta znači prestanak podrške za Windows 10?
Prestanak podrške znači da Microsoft više neće izdavati sigurnosne ispravke i ažuriranja za Windows 10, što može učiniti računare ranjivim na bezbednosne pretnje.

Kako veštačka inteligencija utiče na prodaju računara?
Veštačka inteligencija donosi nove funkcije i poboljšanja koja čine računare privlačnijim za potrošače, podstičući ih da investiraju u nove modele.

Koliki rast prodaje računara se očekuje u 2024. godini?
Analitičari predviđaju rast prodaje računara od 8% u 2024. godini.

Pojašnjenja termina

Veštačka inteligencija (AI)
Veštačka inteligencija je grana informatike koja se bavi stvaranjem mašina sposobnih za obavljanje zadataka koji zahtevaju ljudsku inteligenciju, kao što su učenje, razumevanje jezika i rešavanje problema.

Operativni sistem (OS)
Operativni sistem je softver koji upravlja hardverskim resursima računara i pruža usluge za računarske programe, omogućavajući im izvršavanje.

Pandemijska era
Period tokom i nakon globalne pandemije COVID-19, koji je uticao na mnoge aspekte života, uključujući i način na koji ljudi koriste tehnologiju.