Пон. јул 15th, 2024

Sony je objavio najnovije ažuriranje firmvera za PlayStation 5, koje donosi poboljšanja u performansama sistema i bezbednosne ispravke. Ovo ažuriranje, označeno kao 23.02-08.40.00, nastavlja trend unapređenja koje Sony sprovodi od izlaska PS5 konzole u novembru 2020. godine.

Prethodna ažuriranja su donela značajne nove funkcionalnosti, uključujući podršku za VRR (Variable Refresh Rate), podršku za 1440p ekrane, kao i mogućnost proširenja skladišnog prostora putem M.2 SSD-a. Međutim, neka ažuriranja su donela samo manje prilagođavanja, sa primarnim ciljem poboljšanja performansi sistema i stabilnosti.

Sony je već objavio nekoliko ažuriranja PS5 sistema koji poboljšavaju performanse softvera tokom 2023. godine, sa napomenom o ovoj promeni u zakrpi za novembar 2023. Slična ažuriranja su objavljena u martu i julu, čineći decembarsku zakrpu još jednim dodatkom na ovaj dugi spisak. Međutim, ova prethodna ažuriranja ne pominju nikakve bezbednosne ispravke, pa će biti zanimljivo videti tačno šta je poboljšano sa ovom verzijom firmvera.

Jedna od najtraženijih funkcionalnosti, koja još uvek nije dodata, su teme za PS5. Iako je ovo funkcionalnost koju korisnici željno iščekuju, još uvek nije jasno da li će i kada biti dodata.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Šta je firmver?
Firmver je specifičan tip softvera koji upravlja hardverom. U kontekstu PS5, firmver je softver koji upravlja konzolom i omogućava njeno funkcionisanje.

Šta je VRR (Variable Refresh Rate)?
VRR je tehnologija koja omogućava ekranu da menja brzinu osvežavanja u skladu sa izlazom grafičke kartice. Ovo može da poboljša kvalitet igranja smanjenjem zastajkivanja i razmazivanja slike.

Šta je M.2 SSD?
M.2 SSD je tip skladišnog uređaja koji koristi M.2 konektor. Ovi uređaji su obično brži od tradicionalnih hard diskova i koriste se za skladištenje podataka na PS5 konzoli.

Šta su teme za PS5?
Teme su prilagođene pozadine i ikone koje korisnici mogu da postave na svojoj PS5 konzoli. Ova funkcionalnost je bila popularna na prethodnim PlayStation konzolama, ali još uvek nije dostupna na PS5.