Уто. јул 16th, 2024

Južnokorejski tehnološki gigant Samsung sprema se da postavi novi standard u svetu grafičkih procesora. Najavljujući svoje najnovije GDDR7 DRAM memorijske čipove, Samsung obećava značajno poboljšanje u brzini prenosa podataka u odnosu na trenutne modele.

Prema najavama, Samsung GDDR7 memorija će biti za više od 50% brža u maksimalnom prenosu podataka u odnosu na GDDR6X, trenutno jedan od najbržih na tržištu. Ovo znači da će novi čipovi nuditi brzine i do 37 Gbps, što predstavlja značajan skok u performansama.

Očekuje se da će Samsung predstaviti ove nove memorijske čipove sledećeg meseca na konferenciji u San Francisku, kao deo IEEE International Solid-State Circuit 2024 događaja. Ova prezentacija će biti ključna za razumevanje kako će ove nove brzine uticati na buduće generacije grafičkih procesora.

Često postavljana pitanja

1. Šta je GDDR7 memorija?
GDDR7 memorija je najnovija generacija grafičke DRAM memorije koju je razvio Samsung. Ova memorija obećava značajno poboljšanje u brzini prenosa podataka u odnosu na prethodne generacije.

2. Koliko je brža GDDR7 memorija u odnosu na GDDR6X?
Samsung GDDR7 memorija biće više od 50% brža u maksimalnom prenosu podataka u odnosu na GDDR6X.

3. Kada će Samsung predstaviti GDDR7 memoriju?
Očekuje se da će Samsung predstaviti GDDR7 memoriju sledećeg meseca na konferenciji u San Francisku, kao deo IEEE International Solid-State Circuit 2024 događaja.

Pojašnjenje termina

GDDR7 memorija: Najnovija generacija grafičke DRAM memorije koju je razvio Samsung. Ova memorija obećava značajno poboljšanje u brzini prenosa podataka u odnosu na prethodne generacije.

DRAM: Dynamic Random Access Memory (Dinamička memorija sa nasumičnim pristupom) je tip memorije koji se koristi u računarskim sistemima za privremeno skladištenje podataka.

Gbps: Gigabiti po sekundi, jedinica za merenje brzine prenosa podataka.

Grafički procesor: Komponenta računara koja obrađuje podatke i proizvodi izlaz za prikaz na monitoru. Grafički procesori su ključni za performanse u video igrama i drugim grafički intenzivnim aplikacijama.

IEEE International Solid-State Circuit događaj: Godišnja konferencija koju organizuje Institute of Electrical and Electronics Engineers (Institut inženjera električne i elektronske tehnike), na kojoj se predstavljaju najnovija dostignuća u oblasti čvrstih stanja i integrisanih kola.