Пон. јул 15th, 2024

LG Display je započeo masovnu proizvodnju svojih inovativnih Tandem OLED panela za laptopove, čime je postao prvi proizvođač koji je ovu tehnologiju uveo u notebook računare. Ovi paneli, koji su već korišćeni u najnovijim iPad Pro modelima, sada će omogućiti svetlije i dugotrajnije ekrane za laptopove.

Tandem OLED tehnologija se razlikuje od standardnih OLED panela po tome što koristi dve slojeve za emitovanje svetlosti (crveni, zeleni i plavi), što rezultira većom svetlinom i dužim vekom trajanja. Ova tehnologija je prvi put predstavljena 2019. godine za automobilske ekrane, a sada se proširuje na IT uređaje.

Novi 13-inčni Tandem OLED paneli koje proizvodi LG Display nude dvostruko duži vek trajanja i tri puta veću svetlinu u poređenju sa postojećim OLED panelima za laptopove. Pored toga, potrošnja energije je smanjena za 40%, što ih čini idealnim za AI laptopove i druge uređaje visokih performansi.

Paneli su takođe prošli kroz dizajnerske i komponente promene, što ih čini 40% tanjim i 28% lakšim od prethodnih modela. Ovi paneli nude ultra-visoku rezoluciju WQXGA+ (2880×1800) i 100% DCI-P3 raspon boja, kao i Vesa Display HDR True Black 500 standard za duboke crne tonove.

LG Display i Samsung Display aktivno traže nove oblasti rasta izvan pametnih telefona, sa ciljem proširenja ponude OLED panela za laptopove i tablete. Sa Apple-om koji prvi put primenjuje OLED tehnologiju na svoje iPad uređaje, očekuje se da će u budućnosti koristiti ove panele i na MacBook računarima. To znači da će LG Display i Samsung Display nastojati da akumuliraju više iskustva i stručnosti u proizvodnji OLED panela za laptopove pre nego što dobiju narudžbine od svog glavnog kupca iz Cupertina.