Уто. јул 16th, 2024

Korisnici Motorola uređaja često se suočavaju sa izazovom upravljanja aplikacijama koje rade u pozadini, što može uticati na performanse i trajanje baterije. Srećom, Android 13 nudi nekoliko opcija za optimizaciju rada aplikacija u pozadini.

Prvo, korisnici mogu koristiti opciju „Data Saver“ kako bi ograničili osvežavanje sadržaja aplikacija dok koriste mobilne podatke. Da biste aktivirali ovu funkciju, potrebno je da povučete dva prsta nadole sa vrha ekrana, pritisnete ikonu za podešavanja, zatim odete na „Network & Internet“ i izaberete „Data Saver“. Aktiviranjem ove opcije, aplikacije će se osvežavati samo kada ste povezani na Wi-Fi mrežu.

Pored toga, moguće je pojedinačno podesiti osvežavanje sadržaja za određene aplikacije. U okviru „Data Saver“ opcije, pritisnite „Unrestricted data“ i odaberite aplikacije za koje želite da omogućite ili onemogućite osvežavanje u pozadini. Na ovaj način, možete osigurati da dobijate notifikacije od važnih aplikacija čak i kada je ograničenje osvežavanja uključeno.

Za korisnike koji žele da zadrže više aplikacija aktivnim u pozadini, preporučuje se isključivanje optimizacije baterije za određene aplikacije. Ova opcija se nalazi u podešavanjima pod „Apps and notifications“, zatim „Advanced“, „Special App Access“ i „Battery Optimization“. Izaberite „Not Optimized“ i ručno isključite optimizaciju za željene aplikacije.

Ove opcije omogućavaju korisnicima Motorola uređaja da prilagode rad aplikacija u pozadini prema svojim potrebama, čime se poboljšava korisničko iskustvo i produžava trajanje baterije.