Уто. јул 16th, 2024

Nakon dugotrajnih pravnih bitaka i promena u regulativi Evropske unije, kompanija Epic Games je potvrdila da će njihova hit igra Fortnite biti ponovo dostupna na iOS uređajima u Evropi tokom 2024. godine. Ova vest dolazi kao rezultat novog zakona EU poznatog kao Digital Markets Act, koji stupa na snagu u martu ove godine i omogućava alternativne prodavnice aplikacija na iOS platformi.

Fortnite, koji je bio uklonjen iz Apple-ove App Store prodavnice 2020. godine zbog neslaganja oko sistema plaćanja unutar aplikacije, sada će se distribuirati preko Epic Games Store prodavnice za iOS. Ovo predstavlja značajan pomak u politici kompanije Apple i otvara vrata za veću konkurenciju na tržištu aplikacija.

Uticaj na korisnike u Srbiji

Iako je povratak Fortnite na iOS uređaje potvrđen za zemlje članice Evropske unije, još uvek nije jasno da li će korisnici u Srbiji imati pristup igri. S obzirom na to da Srbija nije članica EU, postoji neizvesnost u vezi sa dostupnošću igre na ovom tržištu.

Izazovi i očekivanja

Iako je povratak Fortnite-a na iOS platformu dobra vest za mnoge igrače, još uvek postoje izazovi koji se tiču regulativnih rokova i preostalih pravnih pitanja. Epic Games i dalje radi na razjašnjavanju ovih detalja, a tačan datum povratka igre još uvek nije određen.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Šta je Fortnite?
Fortnite je popularna online video igra koju je razvila kompanija Epic Games, poznata po svom Battle Royale modu gde igrači takmiče jedni protiv drugih da budu poslednji preživeli.

Šta je iOS?
iOS je operativni sistem koji pokreće Apple-ove mobilne uređaje, kao što su iPhone i iPad.

Šta je Digital Markets Act?
Digital Markets Act (DMA) je zakonodavni akt Evropske unije koji ima za cilj da promoviše konkurenciju i reguliše digitalna tržišta, omogućavajući alternativne prodavnice aplikacija na platformama kao što je iOS.

Da li će Fortnite biti dostupan u Srbiji?
Trenutno nije poznato da li će Fortnite biti dostupan u Srbiji, jer se DMA odnosi samo na zemlje članice Evropske unije.

Kada će Fortnite biti dostupan na iOS uređajima?
Tačan datum povratka Fortnite na iOS uređaje još uvek nije poznat, ali se očekuje da će se to desiti tokom 2024. godine.

Pojašnjenje termina

Epic Games Store – Digitalna prodavnica za video igre koju je razvila kompanija Epic Games, koja će služiti kao platforma za distribuciju Fortnite igre na iOS uređajima.

App Store – Digitalna prodavnica aplikacija koju je razvila kompanija Apple, koja je do sada bila jedina prodavnica aplikacija dostupna na iOS uređajima.

Battle Royale – Žanr video igara gde igrači takmiče na ograničenom prostoru, obično do poslednjeg preživelog, što je i glavni mod u Fortnite igri.