Пон. јул 15th, 2024

Kompanija Electronic Arts (EA) je nedavno objavila patent koji bi mogao da revolucionira način na koji doživljavamo video igre. Prema ovom patentu, igrači bi mogli da „pozajme“ svoj glas likovima u igrama, čime bi se postigao novi nivo imerzije u svetu gejminga.

EA je podneo patent još 2020. godine, ali je tek nedavno postao dostupan javnosti. Ova tehnologija bi koristila sofisticirane sisteme za generisanje govora koji zvuči kao da ga izgovara igrač, uključujući sve sitnice koje ga čine karakterističnim, poput tona, emocija i naglašavanja glasova.

Mnoge igre već omogućavaju igračima da kreiraju lice svog lika kako žele, ali dodavanje sopstvenog glasa bi podiglo iskustvo gejminga na viši nivo. Ovo bi igračima omogućilo da dodaju ličnu notu svom iskustvu igranja.

Međutim, postoji nekoliko pitanja koja ostaju neodgovorena. Na primer, nije jasno ko ima pravo na generisani glas. Ovo bi moglo da otvori brojna pravna pitanja koja će morati da budu rešena pre nego što ova tehnologija postane široko dostupna.

Često Postavljana Pitanja (FAQ)

Šta je patent koji je podnela kompanija EA?

Kompanija Electronic Arts (EA) je podnela patent koji bi omogućio igračima da „pozajme“ svoj glas likovima u video igrama. Ova tehnologija bi koristila sofisticirane sisteme za generisanje govora koji zvuči kao da ga izgovara igrač.

Ko ima pravo na generisani glas?

Ovo pitanje nije jasno definisano u patentu. To bi moglo da otvori brojna pravna pitanja koja će morati da budu rešena pre nego što ova tehnologija postane široko dostupna.

Kako bi ova tehnologija mogla da promeni iskustvo igranja video igara?

Dodavanje sopstvenog glasa likovima u video igrama bi moglo da podigne iskustvo igranja na viši nivo. Ovo bi igračima omogućilo da dodaju ličnu notu svom iskustvu igranja.

Pojašnjenje Termina

Patent – Pravno priznanje koje daje ekskluzivno pravo na korišćenje i prodaju izuma na određeni period.

Generisanje govora – Proces korišćenja veštačke inteligencije za stvaranje govora koji zvuči kao da ga izgovara čovek.

Imersija – Osećaj potpune uključenosti ili angažovanosti u nekoj aktivnosti, kao što je igranje video igara.

Veštačka inteligencija – Tehnologija koja omogućava mašinama da obavljaju zadatke koji obično zahtevaju ljudsku inteligenciju, kao što su prepoznavanje govora, učenje, planiranje i razumevanje jezika.