Уто. јул 16th, 2024

Apple je najavio inovativnu funkciju koja će omogućiti korisnicima da kontrolišu svoje iPhone i iPad uređaje samo pogledom. Ova tehnologija, koja koristi napredne senzore i algoritme za praćenje očiju, predstavlja značajan korak napred u interakciji sa mobilnim uređajima.

Nova funkcija će biti posebno korisna za osobe sa invaliditetom, omogućavajući im lakši pristup i korišćenje tehnologije. Umesto tradicionalnih metoda unosa, kao što su dodir ili glasovne komande, korisnici će moći da upravljaju svojim uređajima jednostavnim pomeranjem očiju. Ova tehnologija će omogućiti otvaranje aplikacija, skrolovanje kroz sadržaj i čak pisanje poruka bez potrebe za fizičkim kontaktom sa ekranom.

Implementacija ove funkcije zahtevaće najnoviji hardver i softver, što znači da će biti dostupna samo na novijim modelima iPhone-a i iPad-a. Apple je već poznat po svojim inovacijama u oblasti pristupačnosti, a ova funkcija dodatno potvrđuje njihovu posvećenost inkluzivnom dizajnu.

Očekuje se da će ova tehnologija biti predstavljena u narednom velikom ažuriranju iOS-a, a korisnici širom sveta već nestrpljivo iščekuju njeno lansiranje. Ova funkcija ne samo da će unaprediti korisničko iskustvo, već će i otvoriti nove mogućnosti za interakciju sa tehnologijom, čineći je pristupačnijom i intuitivnijom za sve korisnike.

Apple nastavlja da pomera granice inovacija, a kontrola uređaja pogledom je samo jedan od mnogih koraka ka budućnosti gde će tehnologija biti još više integrisana u naše svakodnevne živote.