Уто. јул 16th, 2024

Google je nedavno predstavio svoj novi superkompjuter A3, koji je posebno dizajniran za veštačku inteligenciju (AI). Ovaj impresivni sistem poseduje čak 26.000 grafičkih procesorskih jedinica (GPU), što ga čini jednim od najmoćnijih AI superkompjutera na svetu1.

Superkompjuter A3 je deo Googleovog nastojanja da se suprotstavi Microsoftu u borbi za dominaciju u oblasti veštačke inteligencije. Ovaj superkompjuter koristi Nvidia H100 Hopper GPU-ove, a za naše najveće korisnike možemo izgraditi A3 superkompjutere sa do 26.000 GPU-ova u jednom klasteru1.

Za poređenje, najbrži javni superkompjuter na svetu, Frontier, ima 37.000 AMD Instinct 250X GPU-ova1. Ovo pokazuje koliko je Google uložio u izgradnju ovog superkompjutera i koliko je ova tehnologija napredovala.

Često postavljana pitanja

1. Šta je GPU?
GPU (Grafička Procesorska Jedinica) je specijalizovani elektronski sklop dizajniran da brzo manipuliše i menja memoriju kako bi ubrzao stvaranje slika u frejmu namenjenom za izlaz na ekranu. U kontekstu superkompjutera, GPU-ovi se koriste za obradu velikih količina informacija, što je ključno za veštačku inteligenciju.

2. Šta je superkompjuter?
Superkompjuter je računarski sistem sa izuzetno visokim performansama u poređenju sa general-purpose računarima. Koristi se za rešavanje kompleksnih naučnih i inženjerskih problema.

3. Šta je veštačka inteligencija (AI)?
Veštačka inteligencija je oblast računarske nauke koja se bavi stvaranjem i upravljanjem mašinama koje mogu da obavljaju zadatke koji obično zahtevaju ljudsku inteligenciju. To uključuje, ali nije ograničeno na, prepoznavanje govora, učenje, planiranje i razumevanje prirodnog jezika.

Pojašnjenje termina

  • GPU (Grafička Procesorska Jedinica): Specijalizovani elektronski sklop dizajniran da brzo manipuliše i menja memoriju kako bi ubrzao stvaranje slika u frejmu namenjenom za izlaz na ekranu.
  • Superkompjuter: Računarski sistem sa izuzetno visokim performansama u poređenju sa general-purpose računarima. Koristi se za rešavanje kompleksnih naučnih i inženjerskih problema.
  • Veštačka inteligencija (AI): Oblast računarske nauke koja se bavi stvaranjem i upravljanjem mašinama koje mogu da obavljaju zadatke koji obično zahtevaju ljudsku inteligenciju. To uključuje, ali nije ograničeno na, prepoznavanje govora, učenje, planiranje i razumevanje prirodnog jezika.