Уто. јул 16th, 2024

Alibaba i AliExpress su dva giganta e-trgovine, s 779 milijuna aktivnih kupaca na oba mjesta u četvrtom kvartalu 2020. godine1. Iako su oba portala u vlasništvu Alibaba Groupa sa sjedištem u Hangzhouu, Kina, dizajnirani su za različite svrhe1.

Alibaba: B2B platforma

Alibaba je popularna B2B e-trgovinska platforma koja povezuje tvrtke širom svijeta s dobavljačima i proizvođačima u Kini1. Alibaba je izgrađen za B2B transakcije, što znači da je namijenjen poslovnim subjektima koji žele kupovati proizvode u velikim količinama1.

Alibaba je bolji izbor za online trgovce koji žele kupiti prilagođene ili privatne proizvode. Budući da uvijek kupujete izravno od proizvođača i veletrgovaca, lako možete zatražiti izmjene – poput stavljanja vašeg imena ili logotipa na proizvode – po niskim cijenama1.

AliExpress: B2C platforma

S druge strane, AliExpress je stvoren za individualne kupce1. AliExpress se uglavnom bavi B2C transakcijama, pa neki maloprodajni trgovci radije ne koriste platformu1.

AliExpress obično nudi samo gotove proizvode koji se ne mogu prilagoditi1. AliExpress je mnogo korisniku prijateljskiji – funkcionira kao bilo koja druga velika e-trgovinska platforma. Kupci jednostavno pretražuju ono što žele, dodaju ga u svoju košaricu i plaćaju1.

Kako odabrati između Alibaba i AliExpress?

Ako pokušavate odlučiti između korištenja AliExpressa i Alibaba e-trgovinske platforme, evo što biste trebali razmotriti1:

  • Cijena: Alibaba će odgovarati trgovcima koji trebaju veleprodajne cijene i koji će naručivati u velikim količinama; AliExpress je bolji za nove trgovce koji možda žele male narudžbe i ne smeta im plaćanje maloprodajnih cijena1.
  • Iskustvo u veleprodaji: Ako imate puno iskustva u veleprodaji, moći ćete lako koristiti Alibaba; ako ne, AliExpress može biti lakši za korištenje1.
  • Vaše maloprodajno putovanje: Novi trgovci mogu otkriti da im AliExpress pruža bolje opcije za pokretanje novog posla; uspostavljeni trgovci mogu preferirati B2B ponude Alibabe1.
  • Dropshipping: Ako ste dropshipper, AliExpress može bolje funkcionirati za vaš posao jer Alibaba e-trgovinska platforma obično ne nudi usluge dropshippinga1.
  • Prilagodba: Ako želite prilagođene proizvode za vašu marku, morat ćete koristiti Alibaba jer AliExpress obično ne nudi prilagodbu proizvoda1.

Često postavljana pitanja

Koja je jeftinija, Alibaba ili AliExpress?

Cijene na Alibaba su obično niže jer se fokusira na veleprodaju. S druge strane, cijene na AliExpressu su fiksne i obično su više jer se fokusira na maloprodaju1.

Da li su Alibaba i AliExpress pouzdani?

Da, oba portala su pouzdani. Međutim, važno je napomenuti da kvaliteta proizvoda može varirati ovisno o prodavatelju1.

Što je Alibaba veleprodaja?

Alibaba veleprodaja je poslovni model u kojem tvrtke kupuju proizvode u velikim količinama izravno od proizvođača ili dobavljača na Alibaba platformi1.

Što je Alibaba Trade Assurance?

Alibaba Trade Assurance je program koji pruža zaštitu kupcima na Alibaba platformi. Ovaj program osigurava pravovremene isporuke i kvalitetu proizvoda4.

Kako odabrati između AliExpressa i Alibabe za e-trgovinu?

Izbor između AliExpressa i Alibabe ovisi o vašim poslovnim potrebama. Ako trebate veleprodajne cijene i planirate naručivati u velikim količinama, Alibaba bi mogla biti bolja opcija. Ako ste novi trgovac koji želi male narudžbe, AliExpress bi mogao biti bolji izbor1.

Pojašnjenje korištenih termina

B2B (Business-to-Business): Odnosi se na transakcije između dvije tvrtke, a ne između tvrtke i potrošača1.

B2C (Business-to-Consumer): Odnosi se na transakcije između tvrtke i potrošača1.

Dropshipping: Poslovni model u kojem trgovac prodaje proizvode bez držanja zaliha. Umjesto toga, kada se proizvod proda, trgovac kupuje proizvod od treće strane koja zatim šalje proizvod izravno kupcu1.

Prilagodba: Proces prilagodbe proizvoda prema specifičnim potrebama kupca. To može uključivati dodavanje logotipa ili imena marke na proizvod1.