Уто. јул 16th, 2024

U digitalnom dobu, privatnost na internetu postaje sve važnija tema. Jedan od načina na koji korisnici mogu da poboljšaju svoju online privatnost je isključivanje praćenja oglasa u pregledačima koje koriste. Google Chrome, jedan od najpopularnijih web pregledača, omogućava korisnicima da isključe ciljano praćenje oglasa. Ovaj članak će vam pokazati kako to možete učiniti i zašto je to važno.

Zašto isključiti praćenje oglasa?

Praćenje oglasa omogućava kompanijama da prikupljaju podatke o vašim online aktivnostima i interesovanjima kako bi vam prikazivali personalizovane oglase. Iako to može poboljšati vaše online iskustvo prikazivanjem relevantnijeg sadržaja, takođe predstavlja rizik za vašu privatnost jer se vaši podaci prikupljaju, analiziraju i često dele sa trećim stranama.

Kako isključiti praćenje oglasa u Google Chrome-u?

 1. Otvorite Google Chrome.
 2. Kliknite na tri tačke u gornjem desnom uglu da biste otvorili meni.
 3. Idite na „Postavke“ > „Privatnost i sigurnost“.
 4. Kliknite na „Privatnost oglasa“. Alternativno, možete uneti chrome://settings/adPrivacy u adresnu traku kao prečicu.
 5. Ovde ćete naći opcije kao što su „Teme oglasa“, „Oglasi predloženi od strane sajta“ i „Merenje oglasa“. Isključite sve ove opcije.

Isključivanjem ovih opcija smanjujete količinu podataka koju Chrome prati o vama, čime povećavate svoju online privatnost.

FAQ

 • Šta je API za teme?
  API za teme je interfejs za programiranje aplikacija koji Google koristi u okviru svoje inicijative Privacy Sandbox. Zamena je za kolačiće trećih strana i omogućava pregledaču da deli informacije sa trećim stranama o interesovanjima korisnika, uz očuvanje privatnosti.
 • Da li isključivanje praćenja oglasa potpuno štiti moju privatnost?
  Isključivanje praćenja oglasa je korak ka poboljšanju privatnosti, ali nije sveobuhvatno rešenje. Važno je koristiti i druge metode zaštite privatnosti, kao što su korišćenje VPN-a, redovno brisanje kolačića i korišćenje pregledača fokusiranog na privatnost.
 • Mogu li selektivno blokirati sajtove i teme?
  Da, Google Chrome vam omogućava da selektivno blokirate sajtove i teme. Ako želite da sakrijete određene sajtove i interese, možete ih dodati na listu blokiranih u postavkama tema oglasa i oglasa predloženih od strane sajta.

Zaključak

Isključivanje praćenja oglasa u Google Chrome-u je jednostavan način da poboljšate svoju online privatnost. Iako to može smanjiti personalizaciju oglasa koje vidite, predstavlja važan korak u zaštiti vaših ličnih podataka na internetu. Pratite ove korake i preuzmite kontrolu nad svojom online prisutnošću.