Пон. јул 15th, 2024

Uoči najavljenog izlaska Apple iOS 17 operativnog sistema za mobilne uređaje, stiže intrigantna vest o potencijalnom unapređenju Siri asistenta u nadolazećoj iOS 18 verziji. Ova nova funkcija je otkrivena u nedavnom izveštaju koji detaljno analizira napore koje Apple ulaže u razvoj veštačke inteligencije s fokusom na konverzaciju.

Prema informacijama iz izveštaja, Siri bi mogla dobiti znatno bolju integraciju s Apple-ovim alatom za automatizaciju, poznatim kao „Shortcuts,“ koji će postati standardni deo buduće iOS 18 verzije operativnog sistema.

Ono što privlači pažnju je plan Apple Siri tima da implementira jezički model, omogućavajući korisnicima da automatizuju složene zadatke putem glasovnih komandi. To znači da biste uskoro mogli konvertovati svoje poslednje pet fotografija u GIF format uz jednostavnu glasovnu naredbu.

Ova nova mogućnost će biti tijesno povezana s aplikacijom Shortcuts, koja već sada omogućava korisnicima ručno programiranje niza radnji koje često obavljaju, koristeći različite aplikacije. Očekuje se da će ovu funkciju korisnici moći koristiti zajedno s izlaskom nove verzije iPhone operativnog sistema, planiranom za sledeću godinu.

Izveštaj ističe ključnu ulogu Džonija Đanandree, koji je pre nekoliko godina došao u Apple nakon napuštanja Google-a. Džonijev tim, sastavljen od 16 stručnjaka, radi na razvoju konverzacionog AI modela pod nazivom „Foundational Models.“ Očigledno je da Apple ozbiljno ulaže u razvoj sledeće generacije veštačke inteligencije, s tim timom koji navodno troši milione dolara dnevno na ovu svrhu.

Pored toga, izveštaj ističe i druge timove u okviru Apple-a, kao što je tim za vizuelnu inteligenciju, koji radi na softveru za generisanje 3D scena, i tim posvećen „dugoročnom istraživanju koje uključuje multimodalnu veštačku inteligenciju.“

Osim toga, vredno je napomenuti da izveštaj citira izvor koji sugeriše da je Apple-ov Ajax GPT govorni model možda napredniji od ChatGPT 3.5, čime se otvaraju nova pitanja o budućim mogućnostima Siri asistenta. Takođe, programski kod za model treninga i učenja za Ajax GPT, poznat kao AXLearn, nedavno je objavljen na GitHub-u kao otvoreni projekat, što dodatno potencira Apple-ovu posvećenost razvoju veštačke inteligencije.

Sve u svemu, očekuje se da će buduća verzija iOS operativnog sistema doneti značajna unapređenja u Siri asistentu, zahvaljujući Apple-ovim ambicioznim naporima u razvoju veštačke inteligencije.