video-blog

Klikeri – video blog o ekonomiji

9 nov , 2015   Video

Zdravo narode,

Ja sam Aleksandra Ranković, osnivač ovog video-bloga.

Evo šta je ideja video bloga:

“Klikeraši” su sinonim za radoznale, inteligentne, spretne, snalažljive i duhovite osobe.

Video blog “Klikeri” formiran je sa ciljem da okupi takve ljude, koji će razgovarati, debatovati, sporiti se i nadmudrivati o ekonomskim zbivanjima i fenomenima.

Budući da provodim puno vremena na internetu i na društvenim mrežama, imala sam priliku da upoznam neke “klikeraše” koji ekonomske probleme posmatraju iz istog ugla kao i ja. Upoznala sam i one sa čijim se mišljenjem uopšte ne slažem, ali mi se stil njihove polemike dopada. Konačno, upoznala sam i neke čiji mi stil nije ni malo simpatičan, ali njihove argumente cenim i smatram ih validnim.

Svi mi, koji volimo da razgovaramo o ekonomiji i smatramo takve debate važnim, dobili smo još jedan virtuelni “klub”, u kojem možemo da se potapšemo po ramenu ili da se uhvatimo za revere i dobro protresemo. Poštujući fer plej, naravno.

Ne mogu svima vama da ponudim piće (a volela bih), ovo je bring a bottle party. Obećavam da ću se sa svojim kolegama, blogerima, potruditi da napravim zanimljive i inspirativne video zapise na krupne i sitne ekonomske teme. Običan život u Srbiji nas najviše interesuje.

 

Da ne bih previše pisala, ipak je ovo pričaonica, pogledajte prvi video blog, tu je sve objašnjeno. I recite mi šta mislite, naravno.

Dobrodošli.

KONTAKTIRJTE NAS:

  Vaše Ime (obavezno)

  Vaša e-pošta (obavezno)

  Predmet(obavezno)

  Vaša poruka

  (obavezno)


  , , , , , , ,  31 Komentara

  1. Tatjanakaže:

   Evo da se i ovde pribeležim 🙂
   Totalni sam duduk za ekonomiju što je i rezultiralo ličnom golgotom sa kreditnom karticom. Jedva čekam da pogledam tvoja razmišljanja na tu temu. I tvojih sagovornika.
   Pozdrav do gledanja,
   Tanja

   • saskakaže:

    hvala tanja! puno znači podrška na ovom početku. ja negde polazim od dubokog uverenja da su ljudi mnogo manji duduci nego što o sebi često misle. oni pak koji sebe smatraju velikim ekspertima najčešće i nisu neki… tako da, ne verujem ti da si toliki duduk a opet duboko verujem da smo svi uvučeni u ekonomiju preko svakodnevnik uplata i isplata svega i svačega. i onoga što razumemo i onoga što ne razumemo.

    kad sam bila u americi da snimam serijal o bankrotu, videla sam ljude, stvarno su delovali ko duduci. recimo taksista iz pakistana, tri rečenice na engleskom ne zna da sastavi, ali veoma dobro zna koja su njegova zaduženja na ime poreza, zdravstvenog, penzionog osiguranja… i tačno zna šta za to dobija… i mi dolazimo do toga. svaki dinar postaje važan. i treba da bude. to je neka polazna tačka za sve nas.

    dobrodošla u svakom slučaju!

    • Tatjanakaže:

     Hvala ti na dobrodošlici!
     Posle svega, možda je bolje reći da sam bila duduk 🙂 Ipak sam nešto naučila iz svog iskustva. Volim da pročitam tvoje komentare tamo na blogu, nekako ti verujem. Pa eto me i ovde.
     Veliki pozdrav!

  2. Božidar Zahorjanskikaže:

   G. Ruf iz MMF nas je izvestio, zapravo, da neće doći do smanjenja maloprodajne cene goriva (iako je cena sirove nafte na svetskom tržištu značajno u padu) već do povećanja za onoliko za koliko je trebalo da bude smanjena. Akcize. Plaća ih uvoznik državi. I njihov iznos će prevaliti na cenu koju vidimo na pumpi. Dakle, svi kupci goriva će iz svojih džepova finansirati državu kako bi mogla delu korisnika penzija i javnih službenika da vrati ono što im je uskratila (oduzela) pre godinu dana (država kao poslodavac i nosilac obaveze isplate penzija iz ugovora o osiguranju). Pomenuti gospodin nas je ohrabrio da projektovana količina potrošenog goriva neće uticati na pogoršanje stanja životne okoline. I na nikotinske štapiće se plaća akciza, a od 1.12. je najavljeno povećanje cene paklice za RSD 10. Ako se u zemlji dnevno proda npr. milion paklica, po ovom osnovu proizvođači i država će imati dodatni prihod od oko 83000 evra dnevno. Da li će se bar 1% te sume na dnevnom nivou odvojati za poboljšanje lečenja bolesti koje su neposredno izazvane upotrebom tih proizvoda? Da li je odgovor 27. slovo azbuke i 3. abecede?

   • saskakaže:

    Da, videla sam. Presipanje iz šupljeg u prazno. To je radila ovde svaka vlada. Nijedna nije imala petlju za prave reforme. Sve je preraspodela sve manjeg kolača.

    • Božidar Zahorjanskikaže:

     Ne samo to već dodatno džeparenje stanovništva za RTS membership. Mada, ako nam za cenu 1 točenog piva ili pola cene long espressa bez mleka u aerodromskom bircuzu kroz dnevne sobe protrčavaju Messi i Đoković – nek’ ide žiznj!

  3. željkokaže:

   Ovako na prvi pogled sve izgleda baš zanimljivo. Nisam iz ekonomske sfere profesijom, / ginekolog – akušer / ali me sve u vezi ekonomije jakointeresuje. Računam da ću štošta lepo i pametno čuti i naučiti.
   Pohvale i pozdrav autorki bloga, njene blogove i komentare rado u sa zadovoljstvom čitam na B92.

  4. Božidar Zahorjanskikaže:

   OKIŠ neucrtan. Poželjno izvan u. I ĐIDANJE. Smisleno.

  5. Uroškaže:

   Sad video na B92, pa da mahnem usput i poželim uspeha 🙂

  6. Miloškaže:

   Obećavajući intro. Sa nestrpljenjem iščekujemo content.

  7. Božidar Zahorjanskikaže:

   Dobro more!

  8. Božidar Zahorjanskikaže:

   Sad dobio link. Pregledaću. Deluje različito. Dobro more!

  9. Dusankaže:

   Tamo negde na web-u, medju pticicama, sam Gundjalo iz komsiluka 🙂 Cini mi se, ovako na pocetku, da ovo moze postati mesto na kome, za promenu, vredi zasukati rukave. Ideja je sjajna, tema je bezbroj, resenja postoje ili ih treba pronaci. Zelim ti puno uspeha u sprovodjenju nauma.

  10. Sanjakaže:

   Skroz liči na tebe! 🙂
   Nadam se da će postati ono što si mu namenila!!!

  11. saskakaže:

   e, to je smišljeno nešto kao kafić bez kafe i pričaonica na ekonomsko-političke teme… ako misliš da je dobar, a ti onda naidji, svrati, kad god imaš vremena. dobro si došao-došla 🙂

  12. Dragan Lončarkaže:

   Hello drugari, Pošto je sve očiglednije da meni omražene korporacije (nemam ništa protiv sitnih kapitalista sa ljudskim licem) polako počinju da zamenjuju državu, prvenstveno kroz sponzorisanje političara da bi ulogu države obesmislili, raznim TTIP partnerstvima koji ograničavaju socijalnu zaštitu na račun profita, prelaskom sa socijalne države na korporativnu odgovornost koja pokriva minimum građana (najčešće onih kojima je pomoć manje potrebna), i uništenjem privrede suverenih zemalja da bi nametnuli svoja pravila tržišta, šta mislite? Da li je pametan potez nekih skandinavskih zemalja da obezbede garantovane prihode svojim građanima da bi preživeli ovaj udar? I šta mislite o potpuno besplatnom svetu kakav je predložen na sledećem linku? http://www.freeworldcharter.org/sr/charter (tekst na srpskom)

   • saskakaže:

    prijatelji smo na fejsu, danas sam tu vest iz finske baš postovala a ti je, čini mi se preuzeo. ja sam ti desno orijentisana. ali mislim da je zadatak države da se obračunava sa siromaštvom. pravo je pitanje da li je u ovoj rupi od zemlje to moguće. jer ovde nema novca, kapitala, močvara je i finansijska pustahija… da bi dostigao taj skandinavski nivo socijalne države, treba da se pokreneš pa još mnogo vremena da se krećeš pa da dodješ do toga, makar približno. skandinavci su druga vasiona. na žalost.

    • Dragan Lončarkaže:

     znam da je put težak i dug, i više u smislu manjka konsenzusa (i tog nekog stida od socijalističke prošlosti), nego što je u pitanju nedostatak resursa… ako nam je poljoprivreda (pa čak i specijalizovana organska) dostižnija, zašto lupati glavu i plaćati životima ponovnu industrijalizaciju koju možemo da dostignemo tek za nekoliko decenija sa neverovatnom mudrošću i odricanjem?

   • saskakaže:

    potpisala sam povelju, btw… to je utopija naravno. al podržavam je 🙂

    • Dragan Lončarkaže:

     zato te izuzetno i poštujem, jer imaš širinu bez obzira na uverenja… mislim da ništa ne treba apriori odbacivati kao mogućnost.

  Diskusija je zatvorena.