Пон. јул 15th, 2024

Nikada ne možete biti previše oprezni. Evo jednostavnog načina da pronađete svoj telefon ako ste ga izgubili, ili ga zaštitite ako ste sigurni da ga nećete dobiti nazad.

Većina Android telefona dolazi sa ugrađenom aplikacijom Find My Device.

Ova usluga automatski prati lokaciju vašeg telefona, tako da ako ako ga slučajno izgubite, sa bilo kog uređaja možete da pogledate poslednju poznatu lokaciju, pozovete svoj telefon ako je u blizini ili zaključate i/ili obrišete podatke ako se bojite da je ukraden.

Najvažnija stvar koju treba da uradite jeste da sva podešavanja za Find My Device namestite pre nego što vam se telefon izgubi. Ovde je važno istaći da IMEI i serijski brojevi telefona uvek treba da vam budu negde pri ruci. IMEI broj telefona možete lako da saznate ako pozovete *#06#.

IMEI broj je jedinstven za svaki telefon. Serijski broj telefona možete da vidite iz iz podešavanja (Settings -> About phone). Imati ove informacije korisno je posebno ako vam je ukraden telefon i želite krađu da prijavite policiji.

Šta vam je na raspolaganju

Ako izgubite telefon, sa bilo kog uređaja se prijavite na svoj Google nalog.

Idite na internet-stranicu android.com/find i unesite e-mail adresu i lozinku koje koristite za Google nalog.

Kada je Find My Device otvoren, imate tri opcije:

– Možete da odaberete da se vaš telefon „oglasi“ (čak i ako ste ga stavili u Silent mode). Ova funkcija je korisna ako mapa ukazuje da je telefon negde blizu, ali ste ga prosto zaturili.

– Možete da osigurate svoj uređaj tako da osoba koja ga pronađe ne može da pristupi početnom ekranu. Ova funkcija je najkorisnija ako vaš telefon nije prethodno bio zaštićen lozinkom ili senzorom otiska prsta

– Možete da obrišete svoje podatke. Ovo je najbolja opcija ako ste 99% sigurni da nećete uspeti da nađete telefon.

Kada su u pitanju iPhone uređaji, za njih je dostupan Find My iPhone servis i funkcioniše slično kao Find My Device. Potrebno je da se preko svog Apple ID-a prijavite na iCloud i locirate svoj telefon.

Potrebno je da na telefonu bude aktivna Find My iPhone funkcija. Možete je aktivirati na svom iPhoneu odlaskom u Settings -> Apple ID -> iCloud -> Find My iPhone.