Javni sektor, Poljoprivreda

Večiti student

7 nov , 2017   Video

Bio je Sajam knjiga, mesto i vreme kada srećete ljude koje dugo niste. Tako sam natrčala na Jelicu Stojančić:

“Hajde dođi 1. novembra na izložbu povodom 80 godina Studenta.”.

“Wow, tolike godine nisu za slabiće”.

I otišla sam.

Pored toga što mi je drugarica i koleginica, Jelica Stojančić je i prva žena urednica lista “Student”. Deo karijere provela je u Politici a danas vodi BURU (Beogradsku umetničku radionicu), koja je ovu izložbu priredila u Domu kulture Studentski grad.

Verovatno ne postoji novinar moje generacije i stariji koji se nije potpisao u “Studentu”. Malo nas, medjutim, poznaje subverzivnu istoriju lista.

Ukratko:

Prvi broj «Studenta» izašao je iz štampe 15. marta 1937. godine u znak solidarnosti sa borcima španske republike. Osnivač je bio Ivo Lola Ribar a list je uredjivao sa Brankom Pešićem.

Tokom 50-ih i 60-ih “Student” je održavao kritički stav koristeći donekle privilegovani položaj omladinske štampe u Titovom jednopartijskom sistemu.

Kritički duh će naročito doći do izražaja uoči studentskog protesta 1968. kada se na provokativan način, kroz tekst, sliku i karikaturu bavio narastajućim socijalnim razlikama. U danima studentskog protesta izlazio je dnevno i često bio zabranjivan. Možda mu je baš zbog toga tiraž skakao i do 80.000 primeraka.

Pored Studenta, u to vreme, omladinska glasila su doživljavala procvat u celoj Jugoslaviji. Izlazili su “Vidici” i slovenačka “Mladina” i hrvatski “Polet”. Na udaru studentske kritike bili su licemerje i neprincipijelnost socijalističkog režima.

Uvodjenje višepartijskog sistema, početkom 90-ih, vratio je “Student” u orbitu uticajnih i tiražnih glasila. Tokom demonstracija 9. marta 1991. tiraž se merio desetinama hiljada primeraka.

Potom je časopis potpao pod vlasništvo SPS-a, što ga je uvelo u kliničku smrt. Vraćen je sa aparata, nazad studentima nakon 2000. ali staru slavu nikada nije povratio.

Sa Jelicom sam na izložbi pričala o pritiscima koje je kao mlada urednica omladinskog lista morala da trpi. Suština je da se svako bori na svoj način, kako zna i ume i u skladu sa svojim karakterom. Njeno je bilo, kako sama kaže u ovom video klipu, da se isprsi, ošine pogledom i pita: Šta je? Šta hoćeš? Hoćeš da se bijemo? Kad pokažeš zube, centri moći podviju rep.

, , , , , , , , ,1 Komentar

  1. Nataša Pejićkaže:

    Odličan!

Diskusija je zatvorena.