Poljoprivreda

Miodrag Zec | Katastar | Čoveče, ne ljuti se

31 jan , 2017   Video

Tih dana, kada sam dogovarala susret sa Miodragom Zecom, imala sam puno posla u katastru. Za mene je bilo nemoguće započeti razgovor sa bilo kim, a ne osvrnuti se na tu zgradu u ulici 27. marta.

U to zdanje ulaze oni koji su ostavili svaku nadu. Tu si sveden na igračku, predmet prebacivanja iz jednog u drugi red, upućivanja u jednu, pa drugu prostoriju, sa prvog na treći sprat, pa natrag u prizemlje…

Prisustvovala sam drami: Čovek ulazi u kancelariju u kojoj sedi desetak službenika. Preti da će ih pobiti. Krcka, kaže, godišnji odmor, zaradjen u Švajcarskoj, obijajući pragove srpskih birokratija. Službenik mu poručuje da s tim tekstom može da skokne do sobe 36. Ja mu kažem da su me iz te sobe upravo otresli u ovu, broj 208.

To su scene u u kojima čoveku svašta padne na pamet. Običnom, mirnom čoveku.

Postoji izraz “katastarska čestica”. To je jedinica mere izražena u katastarskim knjigama. Uža Srbija, bez Vojvodine, je na nivou te čestice demolirana, u smislu vlasništva nad zemljištem. Svo to vlasništvo se tretira kao dečja igra. Ne ljuti se, čoveče. Osvojiš nešto, slučajno, ta imovina je sad tvoja… I onda dodje neko drugi koji ti to otme jer mu se, takodje slučajno, namestilo da može.

I tako je započeo ovaj blog sa Miodragom Zecom.

Domaćica Klikera

Aleksandra Ranković

, , , , ,1 Komentar

Diskusija je zatvorena.