Energetika

Energetska efikasnost

22 feb , 2016   Video

Ima puno zabave u povezivanju totalno nebitnih informacija sa realnim životom. Mislim na podatke koji stvarno ovde nikog ne interesuju. Kao na primer planovi Evropske komisije o energetskoj efikasnosti. Koga je briga?

A onda, posle pete stranice elaborata, stiže se do nekih brojki. Koliko će ta energetska efikasnost da košta, koga, kako, kojom dinamikom, koliko ljudi će da usisa, iz kojih industrija?… U svakom slučaju, igra velikih brojki.

Srbija je podstaknuta da se prikloni evropskoj koaliciji za energetsku efikasnost. I u tome je nadzirana. Ali, naravno, ovde sve ide traljavo i naravno, gubi se iz vida razvojni element.

I dolazimo do pitanja: zašto su uopšte ti planovi bitni? Ja na primer, mislim da su oni bitni generaciji koja će sutra tražiti posao. I takodje, mislim da prosveta mora da upoznaje nove generacije sa novim pojmovima. Današnji 12-togodišnjaci nisu čuli za energetsku efikasnost. Po Evropi, deca prave projekte na tu temu.

E sad bi u idealno-tipskoj situaciji, trebalo da usledi neka poetična sinergija više ministarstava u funkciji korigovanja zastarelog plana i programa. I naravno, paralelno, da se nastavnici obuče za taj novi momenat.

Ali u Srbiji je ministar prosvete Srđan Verbić, energetike Aleksandar Antić a vrhovni ministar svih ministarstava je Aleksandar Vučić. Ne treba čovek ni da bude preambiciozan.

, , , , , , , , , , , ,8 Komentara

 1. Šolaja Zoran kaže:

  ekonomsko trgovinska škola Sopot

  • saska kaže:

   super! nisam znala.

   • Šolaja Zoran kaže:

    tako ako Vam treba mišljenje profesora državne srednje škole..o prosveti kako je ja doživljavam u svetlu današnje percepcije kao marginalne incidentne pojave..o tome ko će naučiti decu da razmišljaju i donose odluke za sebe, svoju porodicu i društvo ako ih uče preplašeni predavači..zašto je znanje trošak a ne investicija u ovoj zemlji..zašto mi strane diplome mogu samo smetati..kako predavati bez udžbenika na osnovu sopstveno prikupljenog materijala..zašto nijedan učenik ne želi biti profesor a više od pola razreda bi u policiju i mnogo toga..prosveta je tema koju bi Vi super obradili..a zašto Vam ovo pišem..zato što smo Vi i ja slobodni ljudi..i ne idemo nigde po svoje mišlenje..Srdačan pozdrav Zoran

    • saska kaže:

     Hvala Zorane. Vaša iskustva su svakako ovde dragocena. A prosveta je nešto što ćemo sigurno obradjivati u klikerima na razne načine. I lično sam zainteresovana.

 2. Šolaja Zoran kaže:

  odlično..samo Vas kao srednjoškolski profesor koji predaje preduzetništvo molim da jedan poseban blog posvetite prosveti..u skladu sa rečenicama koje ste rekli u blogu..teorija-praksa-realnost..i gde se greši.

 3. Vesna Nešić kaže:

  Nema šanse! Kad su ministri iz iste stranke i pomozi bože al’ ako nisu sačuvaj bože!
  Moja ćerka je učestvovala na letnjem kampu u Nemačkoj, hranili ih, pojili, vodili na izletea oni za uzvrat izolovaše jednu školu u tom mestu!
  Misliš da će nekom pasti na pamet da to primene na Obrenovac? Neće, gde bi se tu neko ugradio?

Diskusija je zatvorena.