Video ekonomske vesti

EKONOMSKE VESTI | Mijat Lakićević | Rast pod lupom | Ekonomija

3 apr , 2017   Video

Zdravo narode,

Mijat Lakićević u ovom blogu kaže da su mere štednje, koliko god nam bile odvratne, u suštini dale neke rezultate. Srbija će ove godine zabeležiti rast bruto domaćeg proizvoda od najmanje pola a možda čak i celih jedan odsto.

Ovde se nameću makar tri pitanja:

 1. Da smo trošili više, da li bismo više i rasli?
 2. Šta bi se dogodilo da smo trošili još mnogo manje?
 3. A da odustanemo od presipanja iz šupljeg u prazno ako ćemo se dizati smešnih pola procenata godišnje?

Kako izgleda trošiti kao ruski plemić u egzilu, videli smo sa Cvetković-Dinkić-Dačić vladom. To je bio sunovrat za anale.

Sa Vučićem smo, kao, počeli prinudno da štedimo i vidimo na šta to liči.

Potvrdan odgovor na treće pitanje možda nudi neko rešenje. Jer, uravnoteženje javne potrošnje je očigledno neophodno… Ali je, nedovoljno.

Vi?

Aleksandra Ranković,

domaćica ovog sajta.

, , , , , , , , ,11 Komentara

 1. Bojankaže:

  Jesu li Vučićeve mere štednje dale rezultate.

 2. Šolaja Zorankaže:

  Naravno zaboravio sam da napišem da je ovo prvi mali priručnik u istoriji, zadnjih 45 godina nije se pojavio takav, svi ga hvale, lider je sigurno među malim priručnicima te ga toplo preporučujem za čitanje kako onima koji su dobili povećanje nikada veće u istoriji svojih primanja tako i drugima koji će više sreće imati u narednom “kolu”.

  Ne zamerate valjda na dopuni? ma sigurno ne uveren sam.

  S poštovanjem
  Šolaja Zoran

 3. Šolaja Zorankaže:

  Poštovani prijatelji i braćo,

  napisao sam mini priručnik iz preduzetništva pogledajte valja li išta https://www.smashwords.com/books/view/531281

  S poštovanjem
  Šolaja Zoran

 4. Rade Radumilokaže:

  Pitanja za kviska:
  1. Koliko je podatak o rastu BDP za 0.5% realan, a koliko je proizvod “kuvanja brojeva?” Videli smo, upravo na primeru Grčke, da je moguće godinama “kuvati knjige” i prikazivati situaciju drugačijom nego što ona to jeste.
  2. Rast BDP-a je moguće “proizvesti” raznim intervencijama u ekonomiji, pogotovu u tako malom procentu. Koliki je rast tzv. realnog sektora privrede, odnosno onog dela privrede koji stvara dodatnu vrednost?

  • saskakaže:

   E Rade, dobro došao… Ne znam odgovor ni na jedno tvoje pitanje. To je zato što su ti pitanja zajebana. Ne znam da li postoji institucija koja se bavi tom vrstom merenja i statistika. Jer brojke su u tom smislu sigurno poražavajuće i nikom od političkih aktera ne idu u prilog.

   • Rade Radumilokaže:

    Preporučujem knjigu (i predavanja) Simona Sineka: “Start with why”. Može AV da radi ŠTA hoće i KAKO hoće, ono ZAŠTO to radi kod mene će uvek izazivati nepoverenje.

    • saskakaže:

     mislim da ni on sam nije načisto ZAŠTO nešto radi. i ono što je dosta veliki problem mislim da niko u glavi ne kalkuliše nikakve rizike niti potencijalne posledice pri donošenju odluka. sve se prepušta nekoj stihiji pa ako prodje, prodje, ako se nešto veliko skrlja, štelovaćemo naknadno… i tako… jedan provizorijum od države koji deceniama postoji od izbora do izbora.

     • Rade Radumilokaže:

      O njegov ZAŠTO je vrlo jasan. Zato i nemam poverenja ni u njegovo ŠTA ni u njegovo KAKO, pa makar i radio sve što bi trebalo da se ova država izvuče iz bule.

    • saskakaže:

     hvala na preporuci. pretpostavljam da njiga nije prevedena. so ima li je u elektronskoj formi?

Diskusija je zatvorena.