Usluge

Preduzetnici | godina luzera

8 mar , 2016   Video

“Preduzetnici su luzeri. To su oni koji nisu uspeli da se uvale u stranu banku, niti da dobiju državni posao. To su ljudi bez ikakvog izbora u životu. Takva je percepcija preduzetništva u našem društvu”.

Ok,  jasno mi je da ta percepcija strahovito smeta novom blogeru na “klikerima” Srđanu Janićijeviću. Istovremeno, ne znam čoveka koji bi mogao bolje da utiče na promenu te percepcije.

Janićijević ima bogato korporativno i preduzetničko iskustvo. Autor je dve knjige “Azbuka biznisa” i “Azbuka menadžmenta” kao i mentor vodiča za preduzetništvo “Budi svoj čovek”. Svaka od tih knjiga u meni je izazivala poneki “aha momenat”.

Janićijević danas vodi Mokrogorsku školu menadžmenta.

Ova godina je u Srbiji proglašena godinom preduzetništva. Vlada ima posebnu potrebu da nam kaže kako prepoznaje značaj privatnog biznisa. No, osim deklarativnog uvažavanja, ništa se u smislu popravljanja poslovnog ambijenta za preduzetnike neće promeniti. Nikakvih najava uostalom i nema, možda ih bude u predizbornoj kampanji, ali to je vreme kad se strahovito laže i lupeta.

Preduzetnici će, dakle, i ove godine biti prepoznati kao glupi luzeri, a tako će se i subjektivno osećati u političkim akrobacijama koje oduvek favorizuju velike i jake. Za njih se kreiraju zakoni, njima i dalje idu subvencije.

Puno sreće u godini luzera.

Aleksandra Ranković, urednik “Klikera”

, , , , , , , ,6 Komentara

 1. filip019 kaže:

  svi vidimo kako se sve menja,a mi ništa ne menjamo u svim sverama društva…pa tako i u školstvu,dršimo se starih programa,organizacije…sagledavajući činjenično stanje za opšte dobro moramo biti na čelu kolone,korak ispred svih, a to bih značilo velike promene….na primer odrediti šta učenik tog razreda,klase treba da zna, a način na koji će on to ostvariti na njegovom slobodnom izboru…itd….

 2. Šolaja Zoran kaže:

  sjajno Miloše!

 3. Miloš Stanić kaže:

  Dobar resurs za decu iz osnovnih i srednjih škola. Bilo bi dobro otvoriti ovo kod nas http://www.bizworld.org/

 4. Šolaja Zoran kaže:

  Preduzetništvo je osnov kapitalističkog sistema i treba ga uvoditi u osnovne škole kao predmet poput Holandije. Kod nas se identifikuje sa mukom i nužnim zlom ako već ne možeš naći bolji posao u javnom sektoru. Prava šansa za mlade ljude je preduzetništvo i mora se stimulisati mladi za preduzetništvo. Na taj način će se smanjivati nezaposlenost i otvoriti perspektiva života i rada u Srbiji za buduće generacije. Ja predajem preduzetništvo u srednjoj ekonomskoj školi i učenici su zainteresovani za predmet koji ne prodaje “maglu”, po meni greška je što se uči samo u završnoj godini školovanja.

Diskusija je zatvorena.