Poljoprivreda

Emir Kusturica | Religiozni put

1 jan , 2017   Video

Moji projekti su moj religiozni put. Verovatno najbolji mogući odgovor svim budalama koje su se baš pitale kojem se bogu moli Emir Kusturica.

Od religije se, ipak, ne živi, a pitanje je glasilo: Od čega živite?

Možda malo na ivici pristojnosti, ali mislim da umetnici koji znaju da zaradjuju, o tome treba glasno da govore.

Dakle, da li reditelj Emir Kusturica živi od umetnosti ili od poduhvata koji nemaju veze sa tim – odgovor je u video klipu.

Ja bih da proširim temu. Zašto su novac i umetnost toliko udaljeni? Zašto od umetnosti uglavnom ne može da se živi. Zašto je to tako privlačan hobi a tako očajna profesija?

Jedino što mi, kao mogući odgovor, pada na pamet je činjenica da umetničke škole i fakulteti ne uče svoje polaznike kako da prodaju sebe i svoj rad.

Nije im objašnjeno: Kako da se predstave i koriste različite resurse pristupa publici? Kako da odaberu mušterije, ciljnu grupu, fanove i da svoju umetnost prilagode njihovim potrebama? Kako da vrednuju svoje delo i da ga prodaju, koliko god im se činilo ispod časti, dostojanstva pa i morala?

Moja iskustva sa umetnicima u poslu su svakojaka, uglavnom loša. Ne zato što njih novac ne interesuje. Naprotiv, kad sednete sa njima vrlo brzo ćete doći do te teme i taj razgovor može trajati satima. Problem je to što oni uglavnom žele da rade pod svojim uslovima.

Postoje ljudi, istina malo ih je, koji su i to uspeli. Emir Kusturica na primer. Mada, kada ga pitate za pare on će vam uvek reći: “Nije moj cilj da pravim profit, nego da živim”. Super. Ali, živeti se može i na narodnoj kuhinji i u privatnom planinskom resortu. Kako do zlatne sredine?

Priznajem da me malo nervira mit o umetniku koji umire od gladi dok čeka bogatstvo i slavu. Razbila bih ga u paramparčad ali nisam stoprocentno sigurna da li je to uopšte mitologija ili stvarnost.

Aleksandra Ranković, urednica sajta “Klikeri”

 

, , , , , , ,1 Komentar

  1. Šolaja Zoran kaže:

    sve nekako ida razumem al “Arizona Dream” baš nikako..tako da bih prešao na pitanja o sportu..hvala!

Diskusija je zatvorena.