Javni sektor

Preduzetnici i država

28 mar , 2016   Video

Apple je ogledni primer veličanstvenog preduzetništva. Ta priča je, tako romantično, počela u garaži. Godinama je siroti mali David kaskao i posrtao za Microsoft Golijatom. A onda je odlučio da promeni strukturu i samu kičmu svog posla. Iz fokusa je izbacio kompjutere i ubacio mobilne uređaje. Sledile su genijalne inovacije i uspeh epskih razmera.

Ovoj priči nedostaje jedan detalj. Apple-ov uspeh ne bi bio moguć bez uloge države. I to kakve uloge! Država je razvila i u svojim rukama godinama držala „smart“ tehnologiju koja je posle ubačena u Apple smartphone. Tu tehnologiju je Klintonova administracija predala planeti na upotrebu. I Apple je odmah počeo da je upotrebljava.

Srdjan Janićijević u ovom video zapisu govori o ulozi države u razvoju srpskog preduzetništva.

Srđan sa svojom Mokrogorskom školom menadžmenta, već sedam godina, svake sezone organizuje Vivaldijev ekonomski forum. Ove godine bila sam prisutna. Vivaldi, forum, pa još prolećni! Kako odoleti Ibarskoj magistrali?

Ali, kada se povede razgovor o poslu, parama, propisima, porezima i državi, raspoloženje prisutnih privrednika bilo je daleko od poetike.

Jer, srpska država ne razvija nikakve nove tehnologije već se zadužuje da bi održavala propala javna preduzeća. Ona ni sebi, niti privrednicima ne može da pomogne i toga su svi svesni. Može samo da odmogne. Što i radi.

Aleksandra Ranković, urednica „Klikera“

, , , , , ,2 Komentara

  1. Šolaja Zoran kaže:

    vic se završava tako što svi zajedno kažemo – „ovo je godina preduzetništva“. jel smešan vic? meni jeste.

Diskusija je zatvorena.

Reklama