Video ekonomske vesti

EKONOMSKE VESTI | Migranti, izbeglice u Srbiji | Topla ljudska reč

13 jul , 2016   Video

Ekonomske vesti – Politički je korektno izgovarati tople ljudske reči o izbeglicama. I stvarno, kad čovek pogleda genezu izbegličkih patnji (ko je tu, kome i za šta kriv), pojačani sentimenti se podrazumevaju.

U toj lepezi od ljubavi do besa i mržnje, svog sagovornika, Norvežanina Aslea Tojea nisam nikako mogla da lociram. Analiza mu je hladna, a to mu je uostalom i posao. Toje je šef odseka za istraživanja Norveškog Nobelovog instituta. Ako ga išta, makar i u tragovima brine, to su troškovi izbegličke krize.

Evo par činjenica koje upotpunjuju ovaj video zapis:

Kombinacijom neregularnih kopnenih i morskih putanja, više od milion izbeglica iz Afrike i Bliskog Istoka ušlo je 2015. na evropski kontinent. To je četvorostruko povećanje u odnosu na 2014.

Polovinu svih migranata i izbeglica čine Sirijci čija je zemlja razorena u petogodišnjem gradjanskom ratu, sa više od 200 hiljada mrtvih. Slede izbeglice iz Avganistana i Iraka.

Pripadam onoj grupi optimista koji žele da veruju u to da će izbeglički talas podstaći evropsku ekonomiju. Ili makar da je takav podstrek moguć.

Sudeći po rezultatima britanskog referenduma o izlasku iz EU ali i po jačanju evropske desnice, optimisti su u manjini.

Aleksandra Ranković, urednica Klikera

 

, , , , ,1 Komentar

  1. Šolaja Zoran kaže:

    Svi narodi su odnekud nekad došli, južni Sloveni bili iza Karpata tako me učili u školi, Amerika, Australija sve su to bila kretanja naroda zbog loših uslova života. U toj muci žao mi je dece najviše i njihove patnje, stariji opet lakše sve prevaziđu, kod nas u Vojvodini imamo posprdan naziv “dođoši”, interesantno jer se radi o pokrajni gde su starosedeoci..žabe, a one nikome ne kažu ništa. Kad hoćete nekoga da uvredite da je izbeglica, odustanite jer je i vaš predak to nekada sigurno bio.

Diskusija je zatvorena.