Ekonomija

Monetarna ekonomija ekof – Rast pod lupom – Mijat Lakićević

3 apr , 2017   Video

Zdravo narode,

Mijat Lakićević u ovom blogu kaže da su mere štednje, koliko god nam bile odvratne, u suštini dale neke rezultate. Srbija će ove godine zabeležiti rast bruto domaćeg proizvoda od najmanje pola a možda čak i celih jedan odsto.

Ovde se nameću makar tri pitanja:

 1. Da smo trošili više, da li bismo više i rasli?
 2. Šta bi se dogodilo da smo trošili još mnogo manje?
 3. A da odustanemo od presipanja iz šupljeg u prazno ako ćemo se dizati smešnih pola procenata godišnje?

Kako izgleda trošiti kao ruski plemić u egzilu, videli smo sa Cvetković-Dinkić-Dačić vladom. To je bio sunovrat za anale.

Sa Vučićem smo, kao, počeli prinudno da štedimo i vidimo na šta to liči.

Potvrdan odgovor na treće pitanje možda nudi neko rešenje. Jer, uravnoteženje javne potrošnje je očigledno neophodno… Ali je, nedovoljno.

Vi?

Aleksandra Ranković,

domaćica ovog sajta.11 Komentara

 1. Bojan kaže:

  Jesu li Vučićeve mere štednje dale rezultate.

 2. Šolaja Zoran kaže:

  Naravno zaboravio sam da napišem da je ovo prvi mali priručnik u istoriji, zadnjih 45 godina nije se pojavio takav, svi ga hvale, lider je sigurno među malim priručnicima te ga toplo preporučujem za čitanje kako onima koji su dobili povećanje nikada veće u istoriji svojih primanja tako i drugima koji će više sreće imati u narednom „kolu“.

  Ne zamerate valjda na dopuni? ma sigurno ne uveren sam.

  S poštovanjem
  Šolaja Zoran

 3. Šolaja Zoran kaže:

  Poštovani prijatelji i braćo,

  napisao sam mini priručnik iz preduzetništva pogledajte valja li išta https://www.smashwords.com/books/view/531281

  S poštovanjem
  Šolaja Zoran

 4. Rade Radumilo kaže:

  Pitanja za kviska:
  1. Koliko je podatak o rastu BDP za 0.5% realan, a koliko je proizvod „kuvanja brojeva?“ Videli smo, upravo na primeru Grčke, da je moguće godinama „kuvati knjige“ i prikazivati situaciju drugačijom nego što ona to jeste.
  2. Rast BDP-a je moguće „proizvesti“ raznim intervencijama u ekonomiji, pogotovu u tako malom procentu. Koliki je rast tzv. realnog sektora privrede, odnosno onog dela privrede koji stvara dodatnu vrednost?

  • saska kaže:

   E Rade, dobro došao… Ne znam odgovor ni na jedno tvoje pitanje. To je zato što su ti pitanja zajebana. Ne znam da li postoji institucija koja se bavi tom vrstom merenja i statistika. Jer brojke su u tom smislu sigurno poražavajuće i nikom od političkih aktera ne idu u prilog.

   • Rade Radumilo kaže:

    Preporučujem knjigu (i predavanja) Simona Sineka: „Start with why“. Može AV da radi ŠTA hoće i KAKO hoće, ono ZAŠTO to radi kod mene će uvek izazivati nepoverenje.

    • saska kaže:

     mislim da ni on sam nije načisto ZAŠTO nešto radi. i ono što je dosta veliki problem mislim da niko u glavi ne kalkuliše nikakve rizike niti potencijalne posledice pri donošenju odluka. sve se prepušta nekoj stihiji pa ako prodje, prodje, ako se nešto veliko skrlja, štelovaćemo naknadno… i tako… jedan provizorijum od države koji deceniama postoji od izbora do izbora.

     • Rade Radumilo kaže:

      O njegov ZAŠTO je vrlo jasan. Zato i nemam poverenja ni u njegovo ŠTA ni u njegovo KAKO, pa makar i radio sve što bi trebalo da se ova država izvuče iz bule.

    • saska kaže:

     hvala na preporuci. pretpostavljam da njiga nije prevedena. so ima li je u elektronskoj formi?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *